Fermierii se plang ca n-au primit subventiile


Doua sindicate afiliate Agrostar avertizeaza ca vor trece la actiuni de protest daca nu li se plateste urgent subventia pe cap de animal si daca factorii responsabili din Ministerul Agriculturii, APIA si alte institutii ale statului continua sa ignore problemele cu care se confrunta de mai multi ani.

oaiebDoua sindicate afiliate Agrostar avertizeaza ca vor trece la actiuni de protest daca nu li se plateste urgent subventia pe cap de animal si daca factorii responsabili din Ministerul Agriculturii, APIA si alte institutii ale statului continua sa ignore problemele cu care se confrunta de mai multi ani.

"Daca nu vom primi urgent un raspuns, iesim in strada, pentru ca nu mai rezistam. S-a anuntat ca subventiile pe cap de animal o sa se dea pana pe 10 februarie si nu s-au dat pana acum. Guvernul a aprobat suma totala si Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) nu a facut centralizatoarele. Nu se stie cate animale vor intra la plata si care va fi suma platita pe cap de animal. Atata incompetenta este de neimaginat. Ne-am imprumutat in baza acestor promisiuni si nu avem de unde sa dam banii inapoi. In plus, cuantumul subventiei se pare ca a fost diminuat, fara informarea si consultarea crescatorilor de animale", a declarat presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Bovine din Romania, Stefan Musca.

Saptamana trecuta, Federatia Agrostar a trimis Ministerului Agriculturii o adresa in care expune problemele cu care se confrunta agricultorii si solicita o intalnire ministrului de resort, Daniel Constantin, pentru discutarea acestora, astfel incat sa fie evitate actiunile de protest.

Printre problemele mentionate sunt: intarzierile la acordarea subventiilor pe cap de animal, diminuarea subventiei pe cap de animal, precum si tergiversarea aprobarii normelor metodologice la Legea pajistilor, astfel incat primariile sa poate incasa in continuare subventii, desi nu au animale. De asemenea, se precizeaza, printre altele, lipsa unei strategii nationale pentru producatorii mici si mijlocii de lapte, care vor fi scosi de pe piata, odata cu eliminarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015, precum si obligativitatea transformarii exploatatiilor in exploatatii cu personalitate juridica.

"Suntem hotarati sa nu renuntam pana cand nu ne vor fi rezolvate aceste probleme. Asteptam o saptamana si, daca nu primim nici un raspuns, declansam actiunile de protest si vom merge pana la blocarea drumurilor, pentru ca situatia este extrem de grava. Subventia pe cap de animal pentru 2014 s-a diminuat de la 38 de lei, cat a fost in anii trecuti, la 27-28 de lei si nici nu s-a dat pana acum. Nimeni nu a primit subventia pe cap de animal. Noi, daca intarziem plata Normei pe venit, platim penalizari, dar pentru ca ei intarzie plata subventiilor nu ne dau si dobanda. Medicii veterinari sunt stat in stat si suntem obligati, pe banii nostri sa lucram cu medicii concesionari. Vrem sa avem posibilitatea de a ne alege medicul veterinar. Se tergiverseaza aprobarea Normelor metodologice la Legea pajistilor pentru ca in continuare sa poata incasa subventii primariile, desi acestea nu au animale", declara presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine din Romania, Marcel Andrei.

Federatia Agrostar, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar.



Poti fi interesat si de