O noua sesiune pe bunastare, abia peste un an


Crescatorii de porci mai au de asteptat un an pana cand ar putea fi deschisa o noua sesiune de depunere a cererilor de ajutor pentru bunastare, dupa cum a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii in judetul Arges, unde a vizitat o ferma de crestere a porcilor realizata cu fonduri europene.

sesiuneCrescatorii de porci mai au de asteptat un an pana cand ar putea fi deschisa o noua sesiune de depunere a cererilor de ajutor pentru bunastare, dupa cum a declarat, joi, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii in judetul Arges, unde a vizitat o ferma de crestere a porcilor realizata cu fonduri europene.

Problema este ca sunt angajamente care se finalizeaza in 2017. Pe noul PNDR putem sa deschidem noi masuri numai daca gasim alocarea financiara. Facem un efort sa identificam aceste sume, astfel incat sa putem sa deschidem o noua sesiune in 2016, a spus Daniel Constantin, care a adaugat ca ultima sesiune de depunere a cererilor pentru ajutorul pentru bunastare a fost in 2014.

Ministrul a raspuns astfel intrebarilor venite din partea proprietarilor fermei de la Ratesti, vizitata joi de ministrul Daniel Constantin, impreuna cu comisarul european, Phil Hogan. Prezent la eveniment, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a adaugat ca masura nu poate fi activata mai devreme, deoarece exista un deficit de 450 mil. euro din cauza angajamentelor pe bunastare din programul actual. Pana la anul se va mai reduce deficitul si sper sa activam din nou masura, a declarat George Turtoi.

Pentru fermele recent infiintate, 2016 este insa un termen mult prea indepartat.

Dupa parerea noastra, este prea tarziu in 2016. Cum o sa putem noi sa rezistam fata de concurenta?, a replicat Gheorghe Dicu, unul dintre actionarii fermei argesene. In cazul acesteia, valoarea ajutoarelor pentru bunastare ar trebui sa se ridice la 15 miliarde de lei vechi pe an.

Potrivit oficialilor de la Ministerul Agriculturii, in aceasta situatie se afla 26 de ferme de porci, recent infiintate, care nu beneficiaza de ajutor.



Poti fi interesat si de