Problemele crescatorilor de porci, in centrul discutiilor cu Phil Hogan

Problemele crescatorilor de porci, in centrul discutiilor cu Phil Hogan


Problemele fermelor romanesti afectate de excedentul de carne de porc aparut in urma embargoului impus de Federatia Rusa si solutiile propuse de Comisia Europeana vor fi analizate astazi de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, impreuna cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan.

fermierProblemele fermelor romanesti afectate de excedentul de carne de porc aparut in urma embargoului impus de Federatia Rusa si solutiile propuse de Comisia Europeana vor fi analizate astazi de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, impreuna cu comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan.

"O sa abordam vineri, la Ministerul Agriculturii, o situatie mai delicata pe care o avem nu numai noi ci si alte state europene in ceea ce priveste carnea de porc, din cauza embargoului impus de Federatia Rusa. Este o preocupare a Comisiei Europene sa identifice solutii, iar saptamana trecuta a venit deja cu un astfel de pachet. Desi nu exportam pe piata rusa, in Romania sunt anumite probleme, iar aceste excedente de produse de pe piata europeana au facut ca preturile carnii de porc sa scada foarte mult", a declarat, joi, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, in localitatea Ratesti din judetul Arges, la o ferma de crestere a porcilor realizata cu fonduri europene.

In opinia lui Daniel Constatin, fermierii care integreaza productia pot sa recupereze pierderile din cresterea porcilor pe partea de procesare, insa ele sunt semnificative pentru fermele furnizoare de materie prima catre unitatile de procesare.

"Nu sunt probleme pentru cei care integreaza productia pentru ca isi pot acoperi eventualele pierderi din procesare insa este o problema majora pentru fermele din Romania furnizoare pentru unitatile de procesare", a explicat Constantin.

Proprietarul fermei de la Ratesti s-a plans ministrului Agriculturii de faptul ca nu poate avea acces la ajutorul pentru bunastarea animalelor, intrucat nu se mai organizeaza sesiuni de depunere a proiectelor, ceea ce ii ingreuneaza activitatea. Ferma din Arges nu este insa singura unitate de profil aflata in aceasta situatie.

Potrivit datelor din piata, la momentul actual, circa 30 de ferme de porci, recent infiintate, se afla in aceasta situatie.

Ferma de ingrasare a suinelor a fost realizata pe un proiect in valoare totala de 5,4 milioane de lei si are o capacitate de 4.000 de capete pe serie, adica in jur de 12.000 intr-un an. Valoarea unitatii de producere nutreturi combinate a fost de 5,7 milioane lei, iar capacitatea poate produce 3.500 de tone de furaje pe an.



Poti fi interesat si de