Rusia ar putea relaxa embargoul pentru Grecia, Ungaria si Cipru

Rusia ar putea relaxa embargoul pentru Grecia, Ungaria si Cipru


Ministerul Agriculturii din Rusia ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din mai multe state din Uniunea Europeana, a declarat ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fyodorov, precizand ca tarile vizate sunt Grecia, Ungaria si Cipru, transmite Interfax.

carne rusMinisterul Agriculturii din Rusia ar putea relaxa embargoul impus produselor alimentare provenite din mai multe state din Uniunea Europeana, a declarat ministrul rus al Agriculturii, Nikolai Fyodorov, precizand ca tarile vizate sunt Grecia, Ungaria si Cipru, transmite Interfax.
Embargoul, introdus anul trecut ca raspuns la sanctiunile occidentale impuse Moscovei pentru rolul sau in criza din Ucraina, a restrictionat accesul producatorilor europeni de alimente pe piata din Rusia.

Cautam sa vedem ce oportunitati civilizate exista pentru un raspuns pozitiv la propunerile lor (ale tarilor care au cerut ridicarea embargoului-n.r.). Daca ii ajutam nu vrem sa le facem probleme in relatiile lor cu Bruxelles-ul, a declarat Nikolai Fyodorov.

La inceputul lunii august 2014, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina.

Lista include produse din carne si lapte, precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia. De asemenea, Fyodorov a anuntat ca Ministerul rus al Agriculturii nu intentioneaza sa modifice taxele pentru exportul de grau, adaugand ca se asteapta ca in 2015 exporturile de cereale ale Rusiei sa se ridice la 25 milioane tone.

Rusia, un important exportator de grau spre Africa de Nord si Orientul Mijlociu, a impus la 1 februarie 2015 o serie de bariere vamale in ideea de a frana exporturile de cereale si a tine sub control preturile pe piata interna, afectate de deprecierea rublei. Taxa pe exporturile de grau este fixata la 15% din pretul vamal plus 7,5 euro, dar nu poate fi mai mica de 35 de euro pe tona.



Poti fi interesat si de