Doua masuri din noul PNDR, deschise pe 25 martie

Doua masuri din noul PNDR, deschise pe 25 martie


Primele doua masuri de finantare pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vor fi deschise pe 25 martie 2015, iar ghidurile solicitantului se vor publica pana la finele acestei saptamani, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

agricPrimele doua masuri de finantare pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vor fi deschise pe 25 martie 2015, iar ghidurile solicitantului se vor publica pana la finele acestei saptamani, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.
"Noi suntem pregatiti sa lansam pe 25 martie, de Buna Vestire (n.r. sarbatoare crestina celebrata in data de 25 martie a fiecarui an) primele sesiuni de depunere de proiecte pe doua masuri, tineri fermieri si investitii in ferme, plus cele trei angajamente pe plati directe care sunt parte din cererea unica de la APIA: agromediu si clima, agricultura ecologica si platile pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale. Spre finalul saptamanii o sa avem pe site si ghidurile solicitantului pentru consultare pe ambele masuri", a spus Turtoi.

Acesta a precizat ca Ministerul Agriculturii a trimis catre avizare toata legislatia nationala aferenta pentru deschiderea primelor sesiuni din noul program, fiind deja stabilite in Comitetul de Monitorizare toate criteriile de selectie si punctajele.

"Am dat drumul pe traseul de avizare Hotararii de Guvern similare cu cea din programul trecut, ordinelor de ministru pentru lansarea sesiunilor si pentru criteriile de selectie. Am stabilit toate criteriile de selectie impreuna cu grupul de lucru din Comitetul de Monitorizare, precum si punctajele cu toti fermierii si asociatiile din agricultura. Practic, suntem pregatiti sa lansam primele doua masuri din program pe 25 martie", a adaugat George Turtoi.

In opinia oficialului MADR, Comisia Europeana va da un acord de principiu pe intregul program de dezvoltare rurala al Romaniei undeva la mijlocul lunii aprilie, astfel incat din luna mai a acestui an vor putea fi deschise toate masurile de finantare din noul PNDR 2014-2020.

"PNDR 2014-2020, intreg programul consolidat, a fost trimis saptamana trecuta catre Comisia Europeana, iar acum se face o consultare interservicii, intre toate Directiile Generale ale Comisiei Europene. Cred ca o sa primim un OK pentru a trimite programul in sistemul informatic, sper in cel mult doua saptamani, iar undeva la mijlocul lunii aprilie o sa avem acordul de principiu de la CE prin care putem lansa toate masurile. La sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai, incercam sa lansam toate masurile de finantare din noul program", a explicat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.

Romania are alocata prin PNDR 2014 - 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala. Masura privind investitiile in ferme are un buget total de 892,32 milioane de euro pentru perioada de programare de 7 ani, inclusiv contributia nationala de 134,35 milioane de euro, iar masura dedicata tinerilor fermieri, aproape 445 milioane de euro, din care 44,5 milioane de euro reprezinta contributia nationala.



Poti fi interesat si de