Pretul la produsele alimentare de baza, inghetat in Rusia

Pretul la produsele alimentare de baza, inghetat in Rusia


Principalele retele de distributie din Rusia au convenit sa inghete preturile la produsele alimentare de baza, care au crescut foarte mult in ultimele luni, informeaza miercuri cotidianul Vedomosti. Federatia din sector Acort, care regrupeaza distribuitorii Magnit, X5, Auchan, Lenta si Metro, a trimis o propunere in acest sens Agentiei pentru Concurenta.

russiePrincipalele retele de distributie din Rusia au convenit sa inghete preturile la produsele alimentare de baza, care au crescut foarte mult in ultimele luni, informeaza miercuri cotidianul Vedomosti. Federatia din sector Acort, care regrupeaza distribuitorii Magnit, X5, Auchan, Lenta si Metro, a trimis o propunere in acest sens Agentiei pentru Concurenta.
Contactata de AFP, federatia a confirmat ca 'lucreaza la masuri in vederea sustinerii consumatorilor si tinerii in frau a preturilor la produsele sensibile social', dand asigurari totodata ca nu a fost luata inca nicio decizie definitive. Potrivit Vedomosti, circa 20 de produse sunt vizate, printre care carnea, pestele, laptele, sarea, cartofii, varza sau merele.

Intre prabusirea rublei si embargoul alimentar rus la adresa UE si SUA ca urmare a crizei ucrainene, preturile la produsele alimentare au crescut in Rusia cu peste 15% anul trecut, iar tendinta se accelereaza de la inceputul acestui an. Parchetul rus a lansat un val de controale in reteaua de distributie si a constatat cresteri punctuale spectaculoase (+163% pentru varza, +478% pentru castraveti, +338% pentru rosii), promitand ca va pedepsi abuzurile.

Guvernul rus a amenintat chiar ca va introduce mecanisme de regularizare a preturilor, in cazul in care cresterea acestora va continua. Potrivit economistilor de la Alfa Bank, inghetarea preturilor la produsele evocate de Vedomosti ar putea reprezenta pana la o treime din cosul alimentar al gospodariilor si 11% din cosul total.



Poti fi interesat si de