Subventiile ajung cu intarziere la oieri


Crescatorii de ovine din Romania se asteapta ca subventiile aferente anului 2014 sa le intre in conturi abia in luna martie. Pe langa intarzierea cu care se fac platile, oierii se plang si de sumele mai mici primite, raportat la 2013.

oiCrescatorii de ovine din Romania se asteapta ca subventiile aferente anului 2014 sa le intre in conturi abia in luna martie. Pe langa intarzierea cu care se fac platile, oierii se plang si de sumele mai mici primite, raportat la 2013.
In loc de 78 milioane de euro, ct trebuia sa primim, ne-am trezut cu 62 milioane de euro. Ni s-a promis 38 de lei pe cap de animal, iar acum ni se da aproximativ 28 de lei, sustine Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Marginimea Sibiu.

Acesta spune ca de vina pentru aceasta penalizare sunt functionarii de la APIA care n-au raportat la timp la Bruxelles efectivele de animale, motiv pentru care Romnia a fost penalizata.

Potrivit unui proiect de HG, valoarea totala a ajutoarelor nationale tranzitorii (ANT) pentru sectorul de crestere a ovinelor si caprinelor pentru cererile depuse in anul 2014 se ridica la 275,650 milioane de lei. Cuantumul sumelor primite de crescatori pe cap de animal se calculeaza prin raportarea sumei totale la efectivul de animale eligibile.

In ce priveste anul 2015, crescatorii de ovine ar urma sa primeasca un sprijin cuplat in valoare de 7 euro pe cap de animal, bani proveniti din fonduri UE, dupa cum a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Daca din 2015 ANT va fi acordat pentru fermierii care au peste 50 de capete, in ce priveste sprijinul cuplat, de acesta vor beneficia fermierii care au efective cuprinse intre 150 si 1.000 de capete.

O noutate pentru 2015 este si faptul ca fermierii care, in anul anterior de plata, au primit subventii mai mari de 5.000 euro vor trebui sa se inregistreze sub o forma juridica, cel putin ca persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere individuala (II) sau intreprindere familiala (IF).
Printre sectoarele vizate direct de noile prevederi se numara si cresterea ovinelor. Marcel Andrei spune ca oierii nici nu vor sa auda sa se inregistreze sub o forma juridica, pentru ca este o forma de nationalizare si se incalca dreptul proprietatii. Oricum, au si asa destule taxe pe cap.



Poti fi interesat si de