AFIR pregateste metodologia de accesare a noului PNDR

AFIR pregateste metodologia de accesare a noului PNDR


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) elaboreaza in prezent metodologia specifica accesarii fondurilor europene pentru a pregati deschiderea primelor masuri de finantare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) aferent perioadei de programare financiara 2014 - 2020.

pndr3Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) elaboreaza in prezent metodologia specifica accesarii fondurilor europene pentru a pregati deschiderea primelor masuri de finantare din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) aferent perioadei de programare financiara 2014 - 2020.

PNDR 2020 este in etapa de aprobare de catre Comisia Europeana, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa comunice acordul de principiu pentru ca Ministerul Agriculturii sa poata lansa primele masuri de finantare din cadrul PNDR 2020. Agentia este pregatita din punct de vedere al procedurilor de lucru specifice, astfel incat imediat ce Comisia Europeana ne va comunica acordul de principiu, vom publica spre consultare publica Ghidurile Solicitantului, dupa care vom putea deschide primele sesiuni de cereri de proiecte pentru finantarea investitiilor prin PNDR 2020, a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu, intr-un comunicat remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, in acest moment nu exista documente oficiale in varianta finala, pe baza carora sa se poata intocmi cereri de finantare. Astfel, este necesara publicarea Ghidurilor Solicitantului pentru a putea demara pregatirea Dosarului Cererii de Finantare. Fisele Masurilor disponibile pe www.madr.ro si www.afir.info contin informatii provizorii care pot suferi modificari, dar care pot oferi o imagine de ansamblu privind aria de finantare specifica noii perioade de programare, precizeaza AFIR.

Recomandam tuturor potentialilor beneficiari ai masurilor de finantare ca pana la publicarea Ghidul Solicitantului si a anexelor aferente, sa clarifice o serie de aspecte ce tin de etapa premergatoare realizarii proiectului propriu-zis, pentru a economisi timp in depunerea unei Cereri de Finantare prin PNDR 2020, a subliniat directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, David Eugen Popescu.

In acest sens, este recomandat sa se clarifice forma de proprietate asupra terenului pe care urmeaza sa se dezvolte investitia pentru care se solicita finantare. De asemenea, potentialii beneficiari pot sa-si asigure sursa de cofinantare (daca este cazul) si sa identifice o societate de consultanta cu care sa intocmeasca documentatia aferenta si sa implementeze proiectul.

Pentru noua perioada de programare financiara, 2014 - 2020, AFIR a imbunatatit modul de accesare si de implementare a fondurilor europene, in primul rand prin specializarea personalului pe tipuri de investitii. De asemenea, a dezvoltat o abordare pe verticala a fluxului procedural, astfel incat un proiect poate fi urmarit in cadrul aceluiasi departament, de la depunere pana la autorizarea ultimei plati.

Pe noul program, AFIR implementeaza sistemul de depunere online a tuturor cererilor de finantare dar si a ofertelor pentru achizitii specifice beneficiarilor privati. O alta imbunatatire a sistemului o reprezinta devansarea decontarii platilor aferente cheltuielilor eligibile.

Prin schimbarea procedurilor de organizare a sesiunilor de depunere a proiectelor, solicitantii de fonduri vor putea depune cereri de finantare pe toata durata anului, cu rapoarte de selectie lunare sau trimestriale. Astfel, se va reduce perioada de evaluare de pana la un an, la cel mult trei - patru luni in noua perioada de programare.

Noul PNDR 2014 - 2020 are alocata o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite Romaniei, iar 1,347 miliarde de euro contributia nationala.



Poti fi interesat si de