Embargoul Rusiei scoate fermierii polonezi in strada

Embargoul Rusiei scoate fermierii polonezi in strada


Sute de agricultori polonezi se indreptau miercuri, cu tractoare, spre Varsovia, pentru a-si face auzita furia cauzata in special de embargoul rus asupra produselor agricole poloneze, informeaza AFP, preluata de Agerpres.

tractorSute de agricultori polonezi se indreptau miercuri, cu tractoare, spre Varsovia, pentru a-si face auzita furia cauzata in special de embargoul rus asupra produselor agricole poloneze, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
In timp ce convoiul avansa spre capitala poloneza venind din est si din sud, alti agricultori blocau deja circulatia pe mai multe drumuri de acces spre Varsovia.

Ca semn de solidaritate cu fermierii, minerii, aflati si ei de mai multe saptamani in conflict cu angajatorii lor, au ridicat doua baraje rutiere in Silezia, dintre care unul pe soseaua nationala ce duce spre Varsovia. Politia a organizat aici o circulatie alternativa.

Agricultorii polonezi protesteaza impotriva scaderii preturilor la carnea de porc ca urmare a embargoului din partea Rusiei, impotriva penalitatilor pentru depasirea productiei de lapte si a pierderilor suferite de producatorii de carne halal dupa interzicerea abatajului ritualic in 2013 (autorizat din nou in decembrie anul trecut).

Reuniti la apelul unui nou lider al fermierilor, Slawomir Izdebski, de la sindicatul OPZZ, agricultorii polonezi cer de asemenea demisia ministrului agriculturii, Marek Sawicki. Acesta din urma i-a invitat pe manifestanti la negocieri, la inceputul dupa-amiezii. Primii manifestanti s-au reunit deja in fata Ministerului Agriculturii, protejat de numerosi politisti. Pe o pancarta poate fi citit 'Agricultura falimenteaza, Ministerului nici ca-i pasa'.

Potrivit analistilor, aceste miscari de protest trebuie puse in legatura cu inceputul campaniei electorale pentru scrutinul prezidential din 10 mai si cu legislativele din toamna, potrivit Agerpres.



Poti fi interesat si de