APCPR: Productia de carne de porc a crescut cu 12%, in 2014

APCPR: Productia de carne de porc a crescut cu 12%, in 2014


Daca in anul 2014, sectorul romanesc de productie a carnii de porc ?i-a continuat trendul ascendent inregistrat in ultimii ani, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), pentru 2015, prognozele nu sunt la fel de optimiste, mai ales daca Rusia va mentine embargoul la importul de carne de porc din UE.

ladosi1Daca in anul 2014, sectorul romanesc de productie a carnii de porc ?i-a continuat trendul ascendent inregistrat in ultimii ani, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), pentru 2015, prognozele nu sunt la fel de optimiste, mai ales daca Rusia va mentine embargoul la importul de carne de porc din UE.
In anul 2014 productia de carne de porc din Romania a inregistrat o cre?tere de circa 12% fata de anul 2013. Pentru anul 2015 nu sunt prognoze optimiste, nivelul de productie se poate mentine numai daca piata europeana a carnii de porc isi revine si se gasesc solutii pentru livrarea excedentului de carne de porc din tarile europene mari producatoare catre alte destinatii diferite de Rusia. Sau, daca, printr-o minune UE si Rusia vor ajunge la o solutie de compromis pe aceasta tema, asa cum sugereaza cele mai recente negocieri, a declarat Ioan Ladosi, presedintele APCPR.

Reprezentantul asociatiei estimeaza ca peste 30% din fermele de cre?tere a porcilor vor inchide anul 2014 in pierdere si, implicit, cu un apetit extrem de diminuat in a-si dezvolta fermele pe termen scurt si mediu. Acest scenariu, combinat cu completa lipsa de viziune strategica a autoritatilor asupra viitorului productiei autohtone de carne de porc, ii fac pe reprezentantii APCPR sa fie extrem de rezervati in privinta dezvoltarii sectorului, cel putin in acest an.

Efectele embargoului impus de rusi au inceput sa se vada in Romania inca din al doilea semestru al anului trecut, cand piata interna a fost invadata de carne din afara, mai precis de excendentul din Europa (un sfert din productie mergea catre Rusia). In aceste conditii si pretul oferit fermierilor romani a tot scazut, ajungand in ianuarie 2015 la 4-4,5 lei/kg de carne de porc in viu. Redresarea pietei ar putea avea loc in semestrul al doilea al acestui an, apreciaza Stanca Tudor, director executiv APCPR. Pana atunci, insa, pentru ca fermierii romani sa poata sa ramana pe piata, este necesara o decizie politica de abordare a acestui sector.

In ce priveste prognoza efectivelor pentru anul 2015, in conditiile mentinerii embargoului rusesc la importul de carne de porc din UE, a indeciziei Comisiei Europene de a acorda un sprijin concret sectorului european de crestere a porcului, productia nationala va scadea datorita preturilor mici de valorificare, determinate de excedentul de carne de porc din piata UE (la sfarsitul lunii ianuarie, estimarea este de 500.000 tone), mai afirma Ioan Ladosi.

Presedintele APCPR spune ca fermele de ingrasare au deja tendinta de a nu mai popula, in timp ce fermele de reproductie sau cu circuit inchis declara ca, in situatia in care preturile din piata carnii nu isi revin, vor reduce efectivele de scroafe. Mai mult decat atat exista riscul ca fara o implicare concreta, nu doar declarativa ca pana acum a MADR, si fermierii care aveau in plan demararea unor proiecte de investitii in ferme noi, cu finantare europeana sau fara, sa stopeze orice activitate in acest sens.



Poti fi interesat si de