Mai putine bovine sacrificate in decembrie


Numarul animalelor sacrificate la bovine a scazut in 2014, fata de anul anterior, in timp ce la porcine, ovine, caprine si pasari a crescut, potrivit datelor provizorii date luni publicitatii de Institutul National de Statistica (INS).

vaci baltateNumarul animalelor sacrificate la bovine a scazut in 2014, fata de anul anterior, in timp ce la porcine, ovine, caprine si pasari a crescut, potrivit datelor provizorii date luni publicitatii de Institutul National de Statistica (INS).
Totodata, greutatea in carcasa a animalelor si pasarilor a crescut anul trecut la toate speciile, comparativ cu anul anterior. In luna decembrie 2014, fata de aceeasi luna a anului precedent, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a scazut la bovine, iar la porcine, ovine si caprine si pasari a crescut. Greutatea in carcasa a acestora a scazut la bovine si porcine si a crescut la ovine si caprine si pasari.

Numarul total de bovine sacrificate si greutatea acestora in carcasa au scazut, in decembrie 2014, comparativ cu luna similara din 2013, cu 12%, respectiv cu 9,4%. In unitatile industriale specializate numarul de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 18,2%, respectiv cu 13,8%. In luna decembrie 2014, sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 19,7% din totalul bovinelor sacrificate.

Potrivit INS, numarul total de porcine sacrificate a crescut in decembrie 2014 cu 1,4%, fata de decembrie 2013, iar greutatea lor in carcasa a scazut cu 2,6%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 29,6% din totalul porcinelor sacrificate in luna decembrie. In unitatile industriale specializate numarul de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 2,4%, respectiv cu 3,4%. De asemenea, in decembrie 2014, raportat la decembrie 2013, numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 0,9%, respectiv cu 1,8%. In unitatile industriale specializate numarul de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut de 2 ori. Sacrificarile in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 12,1% din totalul ovinelor si caprinelor sacrificate.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut, in decembrie 2014, cu 5,4%, respectiv cu 7,2%, fata de decembrie 2013. In unitatile industriale specializate s-a realizat 82% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au inregistrat cresteri atat la numarul de pasari sacrificate, cat si la greutatea acestora in carcasa cu 4,1%, respectiv cu 6,0%.

In 2014, fata de anul precedent, numarul total de bovine sacrificate a scazut cu 6,7%, iar greutatea acestora in carcasa a crescut cu 13,3%. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate au scazut, atat din punct de vedere al numarului de capete sacrificate, cu 2,2%, cat si al greutatii in carcasa, cu 0,3%.

Numarul total de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut, anul trecut, cu 20,7%, respectiv cu 9,1%, comparativ cu 2013. In unitatile industriale specializate, numarul de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 6,2%, respectiv cu 5,5% . Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut, in 2014, cu 28,5%, respectiv cu 63,4%, fata de 2013.

Taierile in unitatile industriale specializate au crescut, atat din punct de vedere al numarului de capete sacrificate cu 46,3%, cat si al greutatii in carcasa, cu 51,3%. Tot anul trecut, numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 11,6%, respectiv cu 19,4%, fata de 2013. In unitatile industriale specializate, s-au inregistrat cresteri, cu 5,3% la numarul pasarilor sacrificate si cu 6,2% la greutatea lor in carcasa. In anii si lunile analizate greutatea medie in carcasa la principalele specii de animale, prezinta usoare oscilatii, precizeaza INS.



Poti fi interesat si de