FAO: Preturile produselor alimentare au scazut cu 1,9%, in ianuarie 2015

FAO: Preturile produselor alimentare au scazut cu 1,9%, in ianuarie 2015


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut in luna ianuarie 2015, continuand tendinta descrescatoare care a inceput in luna aprilie 2014, pe fondul stocurilor abundente de produse alimentare existente la nivel global, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.

alimente11Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut in luna ianuarie 2015, continuand tendinta descrescatoare care a inceput in luna aprilie 2014, pe fondul stocurilor abundente de produse alimentare existente la nivel global, arata datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne si zahar. In luna ianuarie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 182,7 puncte, in scadere cu 3,6 puncte (sau 1,9%) fata de valoarea inregistrata in luna decembrie 2014.

FAO precizeaza ca declinul din luna ianuarie a fost influentat de stocurile robuste, continuarea aprecierii dolarului american si pretul scazut la petrolul. 'Oferta continua sa fie revizuita in sus, iar pe partea cererii nu a existat prea multa activitate, pur si simplu pentru ca multe tari importatoare au chiar ele stocuri foarte bune', a declarat economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian. Separat, FAO si-a imbunatatit estimarile privind productia mondiala de cereale inregistrata in 2014, pana la nivelul de 2,534 miliarde de tone, adaugand ca primele semnale cu privire la recolta din 2015 sunt favorabile.

La nivel global, FAO estimeaza ca 1,104 miliarde de tone de cereale vor fi folosite pentru consumul alimentar in 2015, cu 1,1% mai mult decat in anul precedent. Stocurile globale de cereale la finele sezonului 2014 - 2015 sunt prognozate sa ajunga la 622,7 milioane de tone, in crestere cu 8% fata de anul precedent. In consecinta, raportul dintre stocurile globale de cereale si cantitatile utilizate in 2014/2015 ar urma sa creasca la 25%, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu si mult peste minimul istoric de 18,4% inregistrat in 2007/2008, o perioada de mare volatilitate pentru preturile internationale la produse alimentare.



Poti fi interesat si de