Investitiile in ferme zootehnice cu bani UE, in impas. Doar 35%, finalizate

Investitiile in ferme zootehnice cu bani UE, in impas. Doar 35%, finalizate


Cu aproape opt luni inainte de expirarea termenului de finalizare a investitiilor pe PNDR 2007-2013, situatia este mai mult decat dificila in sectorul zootehnic, in conditiile in care pana la momentul actual doar 35,7% din investitii sunt finalizate.

popa nicolaeCu aproape opt luni inainte de expirarea termenului de finalizare a investitiilor pe PNDR 2007-2013, situatia este mai mult decat dificila in sectorul zootehnic, in conditiile in care pana la momentul actual doar 35,7% din investitii sunt finalizate.
Potrivit datelor furnizate revistei INDUSTRIA CARNII.RO de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), la data de 30 ianuarie 2015, erau finalizate doar 245 de proiecte care vizeaza investitii in sectorul zootehnic, adica 35,7% din cele 686 proiecte depuse.

Investi?iile in fermele de animale ierbivore (cu excep?ia celor din sectorul laptelui), se ridica la peste 54,7 milioane de euro fonduri europene nerambursabile si privesc un numar de 93 de proiecte, dintre care 10 au fost finalizate. In fermele de pasari de curte au investit 148 de beneficiari, care au atras fonduri europene nerambursabile in valoare de 106,2 milioane euro. 64 de beneficiari au proiectele finalizate. Numarul proiectelor avnd ca obiectiv al investitiilor fermele de porcine este de 183, iar 52 dintre acestea au fost deja finalizate, iar valoarea fondurilor nerambursabile atrase de acestea este de 139,7 milioane euro, a declarat directorul general adjunct active fizice si plati directe al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Nicolae Popa.

De asemenea, peste 66,5 milioane de euro fonduri europene nerambursabile au finan?at 134 de proiecte care au avut ca obiectiv investi?iile in ferme de vaci pentru lapte, 67 dintre acestea fiind deja finalizate.

Pentru fermele mixte (culturi ?i animale) au fost investiti 32,3 milioane euro. Suma reprezinta solicitarea de fonduri europene nerambursabile pentru 128 de proiecte, 52 dintre acestea fiind finalizate. Reprezentantii AFIR atrag atentia beneficiarilor PNDR sa-si programeze in mod corect etapele realizarii investitiilor, astfel incat pana pe 30 septembrie 2015 investitiile finantate prin PNDR 2013 sa fie finalizate cu proces verbal de punere in functiune pentru a nu ajunge in situatia invocarii prevederilor contractului de finantare semnat, a constituirii debitului total pentru intreaga investitie si a recuperarii in integralitate a tuturor sumelor acordate anterior.



Poti fi interesat si de