Fostul secretar de stat in MADR, Nagy Peter Tamas, trimis in judecata

Fostul secretar de stat in MADR, Nagy Peter Tamas, trimis in judecata


Secretarul general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Virgil Gaman, si fostul secretar de stat in MADR, Nagy Peter Tamas, au fost trimisi in judecata de DNA, in stare de arest preventiv, intr-un dosar in care sunt acuzati de coruptie.

tamas nagySecretarul general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Virgil Gaman, si fostul secretar de stat in MADR, Nagy Peter Tamas, au fost trimisi in judecata de DNA, in stare de arest preventiv, intr-un dosar in care sunt acuzati de coruptie.
Potrivit unui comunicat al DNA, remis AGERPRES, Virgil Gaman este acuzat de luare de mita (doua infractiuni), instigare la spalare de bani (doua infractiuni), si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (doua infractiuni), iar Nagy Peter Tamas este acuzat de trafic de influenta, instigare la spalare de bani, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, luare de mita, participatie improprie la spalare de bani si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar, au fost deferiti justitiei administratorii unor societati comerciale, respectiv Zoltan Jozsef Haller, Claudiu Vasilescu, Iulian Aldea si Daniel Bogdan Craciunoiu.

Conform DNA, in cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizarii unor evenimente agricole, Virgil Gaman, in calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii, si Nagy Peter Tamas, in calitate de secretar de stat, in contextul indeplinirii unui act ce intra in atributiile de serviciu, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 euro.

Aceasta suma de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, incheiat intre firma organizatoare, in calitate de prestator, si Ministerul Agriculturii, in calitate de beneficiar, urma sa fie virata catre cei doi oficiali prin intermediul unei firme agreate de acestia.

Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare le-au spus celor doi secretari din Ministerul Agriculturii faptul ca suma de 40.000 euro nu poate fi platita catre o singura societate comerciala, intrucat competentele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de pana la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro sa fie platita catre mai multe firme agreate de ei.

Astfel, in data de 11 decembrie 2014, cei doi reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, beneficiind de ajutorul lui Iulian Aldea, au primit prin intermediul firmelor administrate de Zoltan-Jozsef Haller, Claudiu Vasilescu si Daniel Craciunoiu, suma totala de 176.904 lei, din care 64.480 lei i-au revenit lui Nagy Peter Tamas, iar restul lui Virgil Gaman.

Pentru a ascunde adevarata natura a dispozitiei si circulatiei banilor, Virgil Gaman si Nagy Peter Tamas i-au determinat pe administratorii firmelor respective sa intocmeasca, in fals, mai multe contracte de prestari servicii catre firma organizatoare.

In aceeasi perioada si in acelasi context, Nagy Pater Tamas, in calitate de secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si coordonator al activitatii Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie, a pretins de la reprezentantii firmei organizatoare, la data de 17 octombrie 2014 si ulterior a primit suma de 45.880 lei, in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, constand in coordonarea participarii agentiei mentionata mai sus la evenimentele respective.

Pentru a ascunde adevarata natura a dispozitiei si circulatiei banilor, Nagy Peter Tamas l-a determinat pe administratorul unei firme sa intocmeasca, in fals, un contract de prestari servicii catre firma organizatoare, fara insa ca acesta din urma sa aiba cunostinta de activitatile infractionale ale secretarului de stat.
Conform comunicatului citat, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.



Poti fi interesat si de