Achizitiile de animale, in continuare blocate din cauza bluetongue

Achizitiile de animale, in continuare blocate din cauza bluetongue


Vremea rece a impiedicat aparitia de noi cazuri de boala limbii albastre, insa piata ramane in continuare blocata pentru crescatorii de bovine si ovine, nevoiti sa tina animalele in ferme, ceea ce le mareste costurile.

berbecutiVremea rece a impiedicat aparitia de noi cazuri de boala limbii albastre, insa piata ramane in continuare blocata pentru crescatorii de bovine si ovine, nevoiti sa tina animalele in ferme, ceea ce le mareste costurile.
Daca la ovine livrarile de animale pe pietele arabe au fost sistate de mai bine de cateva luni, in ce priveste bovinele, problemele pornesc de la faptul ca abatoarele nu mai sacrifica vaci de reforma.

Din cauza blocarii exporturilor de ovine in tarile musulmane, crescatorii au trebuit sa tina animalele in ferme, in asteptarea reluarii livrarilor la extern, a declarat Nicolae Cioranu, presedintele Romovis. Acesta spune ca exporturile ar putea fi reluate incepand din luna februarie, pentru ca a trecut mai mult de 60 de zile de la depistarea ultimului caz de Bluetongue.

Situatia este dificila si pentru crescatorii de vaci, urmare a pretului mic oferit de procesatori, dar si a refuzului abatoarelor de a sacrifice vacile de reforma din cauza Bluetongue, dupa cum afirma Mircea Ciurea, administratorul Cooperativei clujene Somes Aries.

2014 a fost un an dificil pentru sectorul zootehnic, din cauza interdictiilor la exportul de animale vii in zona Orientului Mijlociu din cauza bluetongue, pagubele estimate pana in prezent ridicandu-se la peste 150 milioane de euro, potrivit Pro Agro.



Poti fi interesat si de