30 septembrie, termen limita pentru proiectele europene

30 septembrie, termen limita pentru proiectele europene


Beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 pot depune cererile de plata pana cel tarziu pe 30 septembrie 2015, acesta fiind termenul limita pentru depunerea ultimului dosar, atat pentru beneficiarii privati, cat si pentru cei publici, iar ultima plata se face pe 31 decembrie 2015, a declarat directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, David Eugen Popescu.

program 0Beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 pot depune cererile de plata pana cel tarziu pe 30 septembrie 2015, acesta fiind termenul limita pentru depunerea ultimului dosar, atat pentru beneficiarii privati, cat si pentru cei publici, iar ultima plata se face pe 31 decembrie 2015, a declarat directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, David Eugen Popescu.
Decalajul intre decembrie 2015 si septembrie 2015 este dat de termenul legal in care AFIR realizeaza decontarea cheltuielilor eligibile efectuate in conformitate cu prevederile legale privind finantarea Politicii Agricole Comune si cu manualele de proceduri ale AFIR. Acest termen este ferm si nu se vor accepta derogari de la acesta indiferent de motivele invocate, a declarat pentru Agerpres David Eugen Popescu.

El a precizat ca este foarte important ca beneficiarii PNDR sa-si programeze in mod corect etapele realizarii investitiilor, astfel incat pana pe 30 septembrie 2015 investitiile finantate prin PNDR 2007- 2013 sa fie finalizate cu proces verbal de punere in functiune pentru a nu ajunge in situatia rezilierii contractului de finantare semnat, a constituirii debitului total pentru intreaga investitie si a recuperarii in integralitate a tuturor sumele acordate anterior.

Pentru ca finalizarea implementarii proiectelor inseamna in cele mai multe situatii demararea si finalizarea achizitiilor, AFIR a simplificat si pentru beneficiarii PNDR atat procedura de achizitii, prin crearea bazei de date cu preturi de referinta, cat si procedura de acordare a avansului si cea de decontare a cheltuielilor eligibile.

David Popescu a afirmat ca exista multe proiecte care au probleme de ordin financiar, iar din aceasta cauza nu se pot realiza investitiile si finaliza proiectele.

Demersul de a rezilia la inceputul acestui an toate proiectele care nu mai pot fi finalizate este initiat tocmai pentru a nu ajunge in situatia de a pierde banii, ci de a-i realoca catre alte masuri cu deficit de finantare. Fondurile care nu se vor putea repartiza pana la sfarsitul perioadei de alocare prevazuta de lege vor fi, evident, pierdute, a spus David Popescu.



Poti fi interesat si de