Mai putin de un sfert din productia interna de porumb ajunge in zootehnie

Mai putin de un sfert din productia interna de porumb ajunge in zootehnie


In Romania, doar 15-20% din productia de porumb merge catre zootehnie, nu pentru ca fermierii prefera furajele din strainatate, ci pentru ca nu exista cerere, afirma Cosmin Chioreanu, director general Monsanto Romania, Bulgaria si Moldova, care adauga ca zootehnia romaneasca este departe de a-si fi atins adevaratul potential.

monsantoIn Romania, doar 15-20% din productia de porumb merge catre zootehnie, nu pentru ca fermierii prefera furajele din strainatate, ci pentru ca nu exista cerere, afirma Cosmin Chioreanu, director general Monsanto Romania, Bulgaria si Moldova, care adauga ca zootehnia romaneasca este departe de a-si fi atins adevaratul potential.
Crescatorii de animale iau cerealele din Romania si fac mixul tot aici. Din afara aduc proteina, care vine in general de pe continentul american, a declarat Cosmin Chioreanu.
In prezent, circa 60% din productia interna de porumb este livrata la export si doar 40% ramane in tara. In 2014, Romania a avut o productie de circa 11 milioane de tone de porumb.

Suprafetele cultivate cu porumb se ridica la 2,5 milioane de hectare, din care 1,8 milioane ha sunt cultivate cu samanta certificata. In prezent, tona de porumb se vinde cu 130-135 de euro, aproape jumatate din nivelul de acum doi ani, pentru perioada urmatoare fiind asteptate cresteri usoare, dupa cum sustine reprezentantul Monsanto, companie care reprezinta unul dintre principalii furnizori de samanta certificata pentru fermierii romani.

Mai jos de cat este acum nu are cum sa se duca pretul, oricum nivelul actual este foarte jos. In perioada urmatoare ne asteptam la o crestere foarte usoara, care este greu de speculat de catre fermieri, a mai precizat Cosmin Chioreanu.
Potrivit INS, in Romania, valoarea productiei agricole a fost in 2013 de 78,4 miliarde lei (18 miliarde euro), in cre?tere cu 24,5% comparativ cu 2012. Productia vegetal? a reprezentat 68,6% din total, de la 62,5% in 2012, in timp ce ponderea productiei animale s-a redus de la 36,7%, in 2012, la 30,4% (23,8 miliarde lei).

In ce priveste productia interna de furaje, aceasta se ridica la 2,5 milioane de tone, din care 54% reprezinta cererea venita din partea sectorului de crestere a pasarilor, 43% din partea crescatorilor de porci si doar 2% reprezinta sectorul de bovine.



Poti fi interesat si de