FAO: Preturi mai mari la carne, in 2014


Produsele din carne au reprezentat, in 2014, singura grupa de alimente care a inregistrat o crestere a indicelui preturilor, fiind consemnat un avans de 8,1% fata de 2013, potrivit raportului Food Price Index, publicat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) in luna ianuarie.

carnea 1Produsele din carne au reprezentat, in 2014, singura grupa de alimente care a inregistrat o crestere a indicelui preturilor, fiind consemnat un avans de 8,1% fata de 2013, potrivit raportului Food Price Index, publicat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) in luna ianuarie.
Trebuie remarcata, insa scaderea din decembrie 2014, cand indicele preturilor la carne a inregistrat un recul de 1,9 % din cauza scaderii cursurilor la carnea de vita si de ovine provenita din marile tari producatoare, dar si la carnea de porc din Europa. De asemenea, intarirea dolarului american, precum si majorarea cantitatilor disponibile pentru export au influentat preturile.

2014 a fost al treilea an consecutiv de scadere a preturilor la alimente, indicele preturilor produselor alimentare mondiale, calculat de FAO, situandu-se la o medie de 202 puncte, fiind mai mic cu 3,7% comparativ cu 2013.

Food Price Index masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, carne, produse lactate, uleiuri vegetale si zahar. In luna decembrie 2014, acest indice s-a situat la valoarea medie de 188,6 puncte, in scadere cu 3,2 puncte, sau 1,7%, fata de nivelul de 192,7 puncte inregistrat in luna noiembrie.

Pentru ansamblul anului 2014, preturile la patru din cele cinci produse din cosul analizat de FAO au scazut pana la, sau in apropiere de cele mai scazute niveluri din ultimii cinci ani. Exceptia o constituie preturile la carne, care in 2014 au atins un record de 199 de puncte, in crestere cu 8,1% comparativ cu 2013. In schimb, preturile la cereale au scazut cu 12,5% comparativ cu 2013, influentate de prognozele referitoare la productiile record si stocurile abundente.



Poti fi interesat si de