Iosif Pazuric, Nutrientul: Puiul a devenit mai rentabil decat porcul la finele lui 2014

Iosif Pazuric, Nutrientul: Puiul a devenit mai rentabil decat porcul la finele lui 2014


Desi 2014 a fost un an greu, in special pentru crescatorii de porci, Iosif Pazuric, directorul general al grupului Nutrientul Palota (judetul Bihor) si presedinte al Asociatiei Nationale a Fabricantilor de Nutreturi Combinate (ANFNC), continua sa investeasca in sector, sperand intr-o revenire cat mai grabnica a pietei.

pazuric112Desi 2014 a fost un an greu, in special pentru crescatorii de porci, Iosif Pazuric, directorul general al grupului Nutrientul Palota (judetul Bihor) si presedinte al Asociatiei Nationale a Fabricantilor de Nutreturi Combinate (ANFNC), continua sa investeasca in sector, sperand intr-o revenire cat mai grabnica a pietei.


Daca in mod normal, porcul era mai profitabil, pe final de an, puiul s-a dovedit a fi afacerea cea mai rentabila, dupa cum a declarat, intr-un interviu acordat revistei INDUSTRIA CARNII.RO, Iosif Pazuric.
Porcul a fot segmentul cel mai profitabil pana in august 2014, cand au inceput caderile de pret. In acest moment, puiul unde avem un pret contractat pe termen lung este mai rentabil. Noi n-am suferit din cauza caderilor de pret la porc, ba chiar investim in acest sector. Acum, de exemplu, avem in curs o investitie de 24.000 capete de porc gras si 12.000 capete de tineret (de la 8 la 30 de kg), a afirmat Iosif Pazuric.

In sectorul porcinelor, Nutrientul dispune de o ferma de selectie, dar si de intreg lantul, de la maternitate, pana la cresterea porcului gras, efectivele totale de porci ridicandu-se la circa 45.000 de capete.
Compania este prezenta doar pe sectorul primar, nu a dezvoltat sectorul de industrializare a carnii, livrarile lunare ridicandu-se la 5.000-6.000 de capete de porc gras. Nutrientul Palota are un parteneriat cu cateva abatoare din zona (Satu Mare, Caras-Severin, Baia Mare si Cluj), carnea fiind livrata in Romania.

Compania a finalizat recent o investitie de 2,5 milioane de euro intr-o ferma noua de pui, cu o capacitate de 400.000 de capete pe serie, unitate situata in Bihor in proximitatea fabricii de nutreturi. Productia totala a ajuns astfel la sase milioane de capete de pui pe an, fata de patru milioane de capete, anterior.

Grupul Nutrientul are o cifra de afaceri de circa 80 milioane de euro, reprezentand un business integrat care porneste de la productia de cereale, baze de receptie si depozitare cereale, statie de extrudare soia, fabrica de nutreturi combinate, pana la ferme de crestere a porcilor si puilor de carne.

Mai multe informatii despre activitatea Nutrientul puteti afla din editia cu numarul 38 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de