Absorbtia fondurilor europene pe dezvoltare rurala va ajunge la 82%

Absorbtia fondurilor europene pe dezvoltare rurala va ajunge la 82%


Absorbtia fondurilor europene pe dezvoltarea rurala va ajunge la un procent 82% pana la finele acestui an, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la o conferinta dedicata sectorului berii.

ctin-fonduri1Absorbtia fondurilor europene pe dezvoltarea rurala va ajunge la un procent 82% pana la finele acestui an, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la o conferinta dedicata sectorului berii.


"Absorbtia fondurilor europene pe PNDR 2007-2013 a mers bine si foarte bine, iar pana la sfarsitul acestui an, pana vinerea viitoare mai exact, sper sa ajungem la un procent de 82% grad de absorbite din PNDR. Este programul care are cel mai mare grad de absorbtie si sper ca pana la sfarsitul anului 2015 sau daca va accepta Comisia Europeana solicitarea Poloniei, la care si Romania s-a alaturat, de a se prelungi cu sase luni, regulamentul "N +2", adica pana in iunie 2016, sa avem in Romania macar un program cat mai apropiat cu grad de absorbtie de 100%", a precizat Constantin.

Acesta a subliniat ca din 2015, prin noul PNDR va fi stimulata integrarea materiei prime si exportul de materii prime cu valoare adaugata.

"Daca vom reusi sa trecem de negocierile cu Comisia Europeana vom aplica inca din luna februarie 2015, pe masurile de investitii in ferme sau in unitatile de procesare, pe de o parte cu inca 20% suplimentar fonduri nerambursabile, iar pe de alta parte, daca intra intr-o asociatie sau cooperativa, cu inca 20 de procente nerambursabili. Cu alte cuvinte, la o investitie de un milion de euro intr-o unitate de procesare, daca exista si partea de productie, 900.000 de euro pot fi nerambursabili si doar 100.000 de euro contributie proprie. Incercam sa facem acest efort si incercam sa explicam CE acest specific al Romaniei. Dincolo de castigul pe care il poate aduce un produs exportat procesat este si ceea ce s-ar putea intampla intr-un an agricol mai putin bun in care nu avem productie suficienta sa exportam si veniturile ar avea de suferit", a explicat ministrul Agriculturii, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de