Camerele agricole vor dobandi statut de utilitate publica

Camerele agricole vor dobandi statut de utilitate publica


Camerele agricole vor dobandi statutul de utilitate publica dupa ce Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala si pentru abrogarea articolului II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura,silvicultura si dezvoltare rurala.

agriculturiCamerele agricole vor dobandi statutul de utilitate publica dupa ce Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura, industrie alimentara, piscicultura, silvicultura si dezvoltare rurala si pentru abrogarea articolului II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultura,silvicultura si dezvoltare rurala.
Primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole vor fi organizate in termen de maxim 90 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, remis de Agerpres, prin actul normativ mentionat au fost definite atributiile Camerei Agricole Nationale si Camerelor agricole judetene, astfel incat acestea sa fie exercitate in concordanta cu statutul lor juridic si dispozitiile legale aplicabile. De asemenea, a fost clarificat modul de organizare al camerelor agricole la nivelul fiecarui judet si au fost identificate in mod explicit categoriile de membri care pot face parte din camerele agricole judetene.

"Masura a fost luata pentru a imbunatati in primul rand organizarea si desfasurarea efectiva a etapelor premergatoare infiintarii camerelor agricole la nivel judetean, precum si deficiente de ordin normativ care au privit reglementarea statutului, atributiilor si a categoriilor de membri ai viitoarelor camere agricole", precizeaza Ministerul Agriculturii. Camerele agricole judetene vor oferi asistenta tehnica si consiliere producatorilor agricoli in vederea absorbtiei fondurilor europene, vor organiza activitati de popularizare si vor oferi asistenta tehnica de specialitate prin infiintarea de loturi demonstrative, demonstratii practice, targuri, expozitii, festivaluri, seminare, simpozioane, dezbateri si mese rotunde. Camerele agricole vor asigura asistenta tehnica de specialitate, economica si manageriala a persoanelor care desfasoara activitati in domeniile agricole si conexe, in aplicarea tehnologiilor agricole moderne si a metodelor noi de conducere a fermelor in scopul eficientizarii activitatilor la nivel de ferma.

De asemenea, prin intermediul camerelor agricole se vor realiza activitati de formare profesionala continua in domeniul agricol si conexe, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, tinand cont de nevoile si oportunitatile existente. Totodata, camerele agricole judetene vor colabora cu institutiile de invatamant si cercetare agricola in scopul realizarii transferului tehnologic si diseminarii rezultatelor cercetarii aplicative in agricultura prin elaborarea si distribuirea gratuita de tehnologii de cultura si de cresterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte model etc.
Referitor la infiintarea camerelor agricole, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, arata, in 5 iunie, ca in coalitia de guvernare mai trebuie clarificat un singur lucru, respectiv statutul de utilitate publica a acestora.

'Opinia mea este ca ele trebuie sa fie de utilitate publica astfel incat sa putem sa-i ajutam in ceea ce priveste startul activitatii de functionare si in stabilirea lor ca partener al Ministerului Agriculturii si in ceea ce inseamna anumite analize pe care trebuie sa le facem si pe care acum le externalizam la costuri destul de mari catre firme private', a explicat seful MADR la momentul respectiv.



Poti fi interesat si de