C.E discuta solicitarea folosirii bicarbonatului de sodiu in mititei

C.E discuta solicitarea folosirii bicarbonatului de sodiu in mititei


Producatorii romani de carne, cu sprijinul autoritatilor, au depus o cerere de autorizare a folosirii bicarbonatului de sodiu (E 500) in 'mititei', care va fi discutata la reuniunile grupurilor de lucru din 6 si 7 iunie, a declarat marti Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor Tonio Borg.

miccciProducatorii romani de carne, cu sprijinul autoritatilor, au depus o cerere de autorizare a folosirii bicarbonatului de sodiu (E 500) in 'mititei', care va fi discutata la reuniunile grupurilor de lucru din 6 si 7 iunie, a declarat marti Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor Tonio Borg.

Ministrul agriculturii Daniel Constantin a anuntat luni ca s-a facut o solicitare in acest sens inainte de 1 iunie, cand a intrat in vigoare noua lista a aditivilor alimentari pentru UE, si ca se asteapta o decizie privind aprobarea acestei exceptii, permisa in cazul produselor traditionale, la sfarsitul saptamanii.

Producatorii romani de carne, cu sprijinul autoritatilor, au depus o cerere pentru autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu in mici. Aceasta cerere va fi discutata, impreuna cu altele, la reuniunile grupurilor de lucru din 6 si 7 iunie. Daca statele membre vor fi de acord, vom intocmi o propunere de autorizare care va fi prezentata SCofCAH (Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala) in septembrie 2013, astfel incat pana la sfarsitul anului substanta ar putea fi autorizata pentru acea utilizare, a declarat Frederic Vincent pentru Agerpres.

Daniel Constantin a mai precizat ca 'mititeii' romanesti pot fi produsi in continuare pana la atestarea lor ca produs traditional romanesc in baza unui acord intern semnat de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, adus si la cunostinta Comisiei Europene (CE).

"Micul romanesc este salvat. Nu este niciun fel de problema. Cu ajutorul sectorului, care s-a mobilizat foarte bine, eu cred ca am reusit sa facem un lucru foarte important. Sigur, mai sunt cateva zile pana cand asteptam si o decizie europeana in acest sens, dar de la 1 iunie, cand a intrat in vigoare regulamentul european, micul romanesc se produce in continuare. Va exista in regulamentul european o exceptie pentru ingredientele care se regasesc in micul romanesc. Pe de o parte. Procesul acesta va fi mai lung si cred ca Romaniei nu i se va declansa un proces de infringement. Pe de alta parte, insa, asociatia - inteleg ca deja s-au constituit, au facut o asociatie - va incepe sa parcurga procesul de atestare a produsului ca fiind traditional romanesc, un proces care va dura in jur de trei luni si dupa aceea nu cred ca va mai fi niciun fel de problema", a afirmat Daniel Constantin.

La inceputul lunii mai, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor, Tonio Borg, a declarat ca folosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 in reteta mititeilor de catre industria carnii din Romania pare acceptabila, dar ca procedurile vor trebui respectate.



Poti fi interesat si de