CE ar putea accepta folosirea bicarbonatului de sodiu in mici

CE ar putea accepta folosirea bicarbonatului de sodiu in mici


Solicitarea depusa de industria carnii din Romania privind autorizarea utilizarea bicarbonatului de sodiu in prepararea mititeilor a fost discutata de grupul de lucru al expertilor din tarile membre de la sfarsitul saptamanii trecute, care si-au acordul de principiu in acest sens, urmand ca serviciile Comisiei Europene (CE) sa inceapa lucrul la o propunere privind aceasta exceptie ce va fi supusa la vot in septembrie.

micibicarbonatSolicitarea depusa de industria carnii din Romania privind autorizarea utilizarea bicarbonatului de sodiu in prepararea mititeilor a fost discutata de grupul de lucru al expertilor din tarile membre de la sfarsitul saptamanii trecute, care si-au acordul de principiu in acest sens, urmand ca serviciile Comisiei Europene (CE) sa inceapa lucrul la o propunere privind aceasta exceptie ce va fi supusa la vot in septembrie.
Subiectul a fost intr-adevar discutat la reuniunea grupului de lucru de vineri si expertii statelor membre ar putea accepta folosirea acestui aditiv, inclusiv in produsul in cauza, a precizat Frederic Vincent, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru sanatate si protectia consumatorilor Tonio Borg, la solicitarea Agerpres.

Vom incepe lucrul la o propunere care ar putea fi supusa la vot in septembrie 2013, in asa fel incat pana la sfarsitul anului folosirea acestei substante sa poata fi conforma cu legislatia UE, a mai adaugat purtatorul de cuvant.

Propunerea intocmita de serviciile CE ar urma sa fie supusa la vot in cadrul SCofCAH (Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala).
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat saptamana trecuta ca mititeii romanesti pot fi produsi in continuare pana la atestarea lor ca produs traditional romanesc in baza unui acord intern semnat de Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, adus si la cunostinta CE.

"Micul romanesc este salvat. Nu este niciun fel de problema. Cu ajutorul sectorului, care s-a mobilizat foarte bine, eu cred ca am reusit sa facem un lucru foarte important. Sigur, mai sunt cateva zile pana cand asteptam si o decizie europeana in acest sens, dar de la 1 iunie, cand a intrat in vigoare regulamentul european, micul romanesc se produce in continuare. Va exista in regulamentul european o exceptie pentru ingredientele care se regasesc in micul romanesc. Pe de o parte. Procesul acesta va fi mai lung si cred ca Romaniei nu i se va declansa un proces de infringement. Pe de alta parte, insa, asociatia - inteleg ca deja s-au constituit, au facut o asociatie - va incepe sa parcurga procesul de atestare a produsului ca fiind traditional romanesc, un proces care va dura in jur de trei luni si dupa aceea nu cred ca va mai fi niciun fel de problema", a afirmat Daniel Constantin in urma cu o saptamana.

La inceputul lunii mai, Frederic Vincent a afirmat ca folosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 in reteta mititeilor de catre industria carnii din Romania 'pare acceptabila', dar ca procedurile vor trebui respectate. Noua lista a aditivilor alimentari pentru UE, respectiv anexa II a Regulamentului CE nr. 1333/2008 al Consiliului UE si al Parlamentului European privind aditivii alimentari, amendata trei ani mai tarziu prin Regulamentul nr. 1129/2011, a intrat in vigoare de la 1 iunie 2013.



Poti fi interesat si de