Doner kebab ar putea fi interzis in Europa


Parlamentarii europeni interntioneaza sa interzica utilizarea aditivilor alimentari in carnea pentru kebab, in special a fosfatilor, din cauza legaturii dintre acestia si bolile cardiovasculare.

kebab interzicereParlamentarii europeni interntioneaza sa interzica utilizarea aditivilor alimentari in carnea pentru kebab, in special a fosfatilor, din cauza legaturii dintre acestia si bolile cardiovasculare.


Eurodeputatii din cadrul Comisiei de Sanatate au exprimat ingrijorari serioase cu privire la consecintele asupra sanatatii ale fosfatilor utilizati ca aditivi alimentari. Ei au respins propunerea Comisiei de autorizare a utilizarii acidului fosforic, difosfatilor, trifosfatilor si polifosfatilor (E338-452) in carnea pentru kebab si shaorma, fie ea de oaie, vita sau pasare, se arata intr-o declaratie a Parlamentului European.

Producatorii de kebab spun ca folosesc fosfatul ca aditiv alimentar pentru a mentine carnea suculenta si aromata.

Daca Parlamentul European va lua aceasta masura, va insemna sfarsitul pentru intreaga industrie a kebab-ului din Uniunea Europeana, a declarat Kenan Koyuncu, reprezentant al Asociatiei germane a producatorilor de Doner Kebab.

Dr. Huda Al-Kateb, lector senior in stiintele alimentatiei si nutritiei in cadrul Universitatii Birmingham, considera ca nu exista un pericol real ca kebab-ul sa fie interzis. Potrivit globalmeatnews.com, specialistul a declarat ca fosfatul nu este cel mai periculos ingredient, in comparatie cu nitritii, care sunt mult mai nocivi.

Votul pentru interzicerea utilizarii fosfatului in carnea pentru kebab va avea loc in perioada 11-14 decembrie, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg.



Poti fi interesat si de