Un tip de salam uscat din Croatia a obtinut statutul IGP

Un tip de salam uscat din Croatia a obtinut statutul IGP


Slavonski kulen, un tip de salam de porc din Croatia, a fost inregistrat recent de catre Comisia Europeana in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP).

Slavonski kulenSlavonski kulen, un tip de salam de porc din Croatia, a fost inregistrat recent de catre Comisia Europeana in registrul indicatiilor geografice protejate (IGP).


Slavonski kulen este un mezel uscat in membrana naturala, produs anual intre 1 noiembrie si 31 martie, in regiunea croata Slavonia, din nord-estul tarii. Productia acestui salam in regiune se bazeaza pe o traditie de peste 200 de ani. Acest produs reprezinta o sursa importanta de venit pentru mai multe ferme din regiune. Slavonski kulen este prezentat adesea la festivalurile gastronomice sau la sarbatori si reprezinta unul dintre aperitivele de baza in familiile din Croatia.

Noua denumire va fi adaugata la lista a peste 1.410 produse cu IGP. Romania are la aceasta data patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obtinut in anul 2011, Telemeaua de Ibanesti, cu Denumire de Origine Protejata (DOP) obtinuta in anul 2016, Salamul de Sibiu, cu IGP obtinut tot anul trecut si Novacul Afumat din Tara Barsei, cu IGP obtinut anul acesta.



Poti fi interesat si de