Gripa aviara a dublat pretul la foie gras in Ungaria

Gripa aviara a dublat pretul la foie gras in Ungaria


Pretul la foie gras in Ungaria, unul dintre principalii producatori din lume, a urcat semnificativ de la declansarea epidemiei de gripa aviara, care a fortat fermierii sa sacrifice peste trei milioane de pasari, majoritatea gaste si rate, transmite Reuters.

gripa ungPretul la foie gras in Ungaria, unul dintre principalii producatori din lume, a urcat semnificativ de la declansarea epidemiei de gripa aviara, care a fortat fermierii sa sacrifice peste trei milioane de pasari, majoritatea gaste si rate, transmite Reuters.
Un kilogram de foie gras de gasca a ajuns sa coste aproximativ 13.000 de forinti (45 de dolari) in piata Lehel din Budapesta, aproape dublu fata de pretul platit inainte ca virusul gripei aviare H5N8 sa afecteze fermele avicole. Sefii restaurantelor se plang ca din decembrie exista probleme cu furnizarea de foie gras, dar si de gaste si rate, si unele feluri de mancare au fost scoase din meniu din aceasta cauza.

Guvernul de la Budapesta a anuntat recent ca va incerca sa obtina sprijinul UE pentru a contracara efectele negative ale epidemiei de gripa aviara.

Producatorii din Ungaria vor cere Federatiei Europene a producatorilor de foie gras sa faca demersuri pentru obtinerea unui mecanism permanent de sprijin financiar din partea UE, pentru a face fata unor crize similare, deoarece aproape in fiecare an se inregistreaza cazuri de gripa aviara.



Poti fi interesat si de