Salamul de Sibiu ar putea obtine protectie comunitara in luna mai

Salamul de Sibiu ar putea obtine protectie comunitara in luna mai


Acest produs se afla in perioada de opozitie pe site-ul Uniunii Europene, iar aprobarea CE ar putea veni in luna mai daca nu vor exista pna atunci observatii din partea altor state member, dupa cum a declarat pentru Agerpres Viorel Morarescu,

salam sibiuAcest produs se afla in perioada de opozitie pe site-ul Uniunii Europene, iar aprobarea CE ar putea veni in luna mai daca nu vor exista pna atunci observatii din partea altor state member, dupa cum a declarat pentru Agerpres Viorel Morarescu,
director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale."In cel mult doua saptamni vom obtine avizul pentru Telemeaua de Ibanesti ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP). Acesta a trecut de perioada de opozitie la nivel comunitar si mai este doar o procedura interna de publicare si de transmitere. Avem remediate si problemele intmpinate pentru Novacul afumat de Tara Brsei si speram ca si acest produs sa primeasca acordul Comisiei Europene in luna mai", a mai spus Viorel Morarescu.

"Opozitia la nivelul statelor membre este pentru Salamul de Sibiu pna in luna mai, dar pna in prezent nu exista nicio observatie. Este important ca a trecut de verificarea expertilor de la DG Agri si acum asteptam sa se finalizeze opozitia. Daca va exista opozitie termenul privind obtinerea protectiei ar putea fi modificat. Dupa obtinerea Indicatiei Geografice Protejata (IGP), (IGP) 'Salamul de Sibiu' va putea fi produs si de alti producatori romni, in afara celor cinci care s-au constituit intr-o asociatie, dar numai in conditiile in care sunt in aria geografica protejata si numai daca respecta caietul de sarcini. Consider ca avem proiecte serioase si trebuie sa le facem bine si pe termen lung, dar trebui sa-i determinam si pe oameni sa consume produsele locale, produsele romnesti, iar pentru acest lucru noi trebuie sa venim cu calitate", a explicat reprezentantul MADR.

Documentatia pentru Salamul de Sibiu a fost trimisa Uniunii Europene in 15 noiembrie 2014, unde trebuie sa stea in opozitie timp de sase luni pentru a putea primi protectie la nivelul satelor comunitare.Cinci producatori romni de mezeluri, care realizeaza 90% din productia de salam de Sibiu din Romnia, au decis infiintarea Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS), in vederea obtinerii Indicatiei Geografice Protejata la nivel comunitar pentru acest produs, dar si pentru cresterea puterii economice a producatorilor pe plan national si international. Cei cinci producatori sunt Agricola Bacau, Aldis, H&E Reinert, Salsi si Scandia Romnia.Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse traditionale din care UE detine 1.404. Cele mai multe produse protejate le detine Italia (296), Franta (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) si Germania (96). Romnia are pna in prezent doar un singur produs protejat la nivelul UE - Magiunul de prune Topoloveni - care a obtinut certificarea IGP in anul 2011, in timp ce Bulgaria, care a intrat in acelasi an in Uniunea Europeana, detine trei produse cu recunoastere DOP si 11 cu IGP.



Poti fi interesat si de