Jurconi (Pro Agro): Ne-am dori sa fim invitati la discutiile cu FMI

Jurconi (Pro Agro): Ne-am dori sa fim invitati la discutiile cu FMI


Reprezentantii din industria carnii vor ca expertii organizatiilor implicate in campania de reducere a TVA la carne si produse din carne sa fie invitati la discutiile cu misiunea Fondului Monetar International privind bugetul pe 2015 si sa le expuna acestora motivele oportunitatii acestei masuri, a declarat, marti, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alex Jurconi, intr-o conferinta de presa.

jurconialex1Reprezentantii din industria carnii vor ca expertii organizatiilor implicate in campania de reducere a TVA la carne si produse din carne sa fie invitati la discutiile cu misiunea Fondului Monetar International privind bugetul pe 2015 si sa le expuna acestora motivele oportunitatii acestei masuri, a declarat, marti, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, Alex Jurconi, intr-o conferinta de presa.


"Obiectivul nostru este ca scaderea TVA de la 24% la 5% sa fie preluata in bugetul anului 2015 cu actiune imediata, de la 1 ianuarie", a spus Jurconi.

Potrivit acestuia, in proiectul de buget pe anul viitor, dupa informatiile pe care le detine, reducerea este prinsa la nivelul de 9%, dar masura urmeaza sa fie discutata cu reprezentantii FMI.

"Ne-am dori sa fim invitati si noi pentru a ne prezenta punctele de vedere pentru ca dincolo de regula de trei simpla a acestui act, respectiv cat incaseaza statul la 24%, cat ar incasa la 9% sau la 5%, exista multe alte considerente pe care noi, organizatiile profesionale, sindicale si de consumatori le cunoastem, le stim, si am dori sa le prezentam punctul nostru de vedere reprezentantilor finantatorilor internationali", a precizat Alex Jurconi.

Presedintele Pro Agro a aratat ca statul colecteaza din cota de TVA de 24% la carne si produse din carne aproximativ 450 - 500 de milioane de euro.

Pro Agro sustine ca oportunitatea masurii de reducere a TVA la carne si produse din carne ar fi mai evidenta daca statul ar incasa TVA pe coduri CAEN si ar vedea in acest fel de unde vin banii la buget si unde sunt incasari slabe din cauza evaziunii.

Asociatiile profesionale din domeniul productiei si procesarii carnii, membre ale Federatiei Nationale Pro Agro (Asociatia Romana a Carnii - ARC, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania - APCPR, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania - UCPR), in parteneriat cu Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara, a Bauturilor, Tutunului si Ramuri Conexe 'SINDALIMENTA', Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - ANPCPPSR si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania - AMRCR, au initiat in aprilie 2014 o campanie la nivel national, de reducere a TVA la carne si la produsele din carne, in care sunt implicati si consumatorii.

Pana pe 2 decembrie, peste 204.000 de romani au semnat petitia de reducere la 5% a TVA la carne si la preparatele din carne. Cei mai multi semnatari sunt din zona Bucuresti/Ilfov, urmati de aradeni si brasoveni, scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de