MADR: Sapte produse din industria carnii, obtinute dupa retete consacrate

MADR: Sapte produse din industria carnii, obtinute dupa retete consacrate


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a validat pana in prezent 13 produse alimentare din panificatie si din industria carnii, produse care au fost obtinute dupa retete consacrate, pentru alte 8 produse lactate fiind depusa documentatia in vederea atestarii.

madr-reteta1Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a validat pana in prezent 13 produse alimentare din panificatie si din industria carnii, produse care au fost obtinute dupa retete consacrate, pentru alte 8 produse lactate fiind depusa documentatia in vederea atestarii.


"Avem deja atestate sase produse din paine si sapte din carne, iar pentru opt produse din lapte s-au depus documentatiile si suntem in discutii cu unitatile de procesare in vederea obtinerii atestatului si a logo-ului 'Reteta consacrata'. Orice operator poate obtine aceasta schema de calitate, daca indeplineste conditiile, dar nu este obligatorie. Ramane de vazut ce unitati de procesare sunt interesate sa faca produse de calitate, astfel incat romanii sa manance produse sanatoase si verificate pe tot ceea ce inseamna trasabilitate", a declarat, la Indagra 2014, Viorel Morarescu, director general in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

MADR a postat pe site toate retetele consacrate romanesti validate pana in prezent. Este vorba de sase produse de panificatie, respectiv painea alba cu cartofi, semialba cu cartofi si neagra cu cartofi, franzela Bucuresti, impletitii suprapusi si painea de secara, iar cele sapte produse din carne sunt: cabanos, muschi file afumat, jambon afumat fara os, parizer, crenvursti cu carne de vita, salam Torpedo, ciolan presat.

Presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu, a afirmat ca la inceputul lunii decembrie cateva unitati din industrie vor scoate si cozonaci realizati tot dupa retete consacrate, mai vechi de 30 de ani, care urmeaza sa primeasca cat de curand atestatul.

MADR, Ministerul Sanatatii si ANPC au elaborat in acest an un ordin comun care reglementeaza conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii din sectorul alimentar ce produc si comercializeaza produse alimentare conform retetelor consacrate romanesti. Produsele astfel fabricate sunt considerate produse de calitate, cu o compozitie imbunatatita, garantate de MADR si a caror calitate este constanta la nivel national.

Atestatul de produs alimentar obtinut conform retetei consacrate romanesti este valabil pe toata perioada in care operatorul indeplineste criteriile si cerintele care au stat la baza acordarii acestuia. Toate produsele atestate astfel vor fi etichetate cu logo-ul 'Reteta consacrata', scrie Agerpres.



Poti fi interesat si de