Rusia interzice importul de bovine si carne de vita din Romania

Rusia interzice importul de bovine si carne de vita din Romania


Autoritatea federala sanitar veterinara din Rusia (Rosselkhoznadzor) a interzis importurile de bovine, carne de vita si produse din carne din Romania acuzand o epidemie de 'encefalopatie spongiforma bovina' (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune, transmite ITAR-TASS.

rusia.carne1Autoritatea federala sanitar veterinara din Rusia (Rosselkhoznadzor) a interzis importurile de bovine, carne de vita si produse din carne din Romania acuzand o epidemie de 'encefalopatie spongiforma bovina' (ESB), cunoscuta ca boala vacii nebune, transmite ITAR-TASS.


Conform comunicatului Rosselkhoznadzor publicat marti seara, interdictia se aplica si la proteinele procesate de origine animala, la hrana animalelor provenita din astfel de proteine, la faina de carne si la resturile din oase.

"Epidemia de 'encefalopatie spongiforma bovina' in Romania a fost inregistrata de Oficiul International de Epizootii (OIE)", se arata in stirea publicata de ITAR TASS.

In aprilie, Rospotrebnadzor a suspendat importurile de produse lactate de la sase companii din Ucraina, un semn al inrautatirii relatiilor comerciale dintre cele doua tari dupa anexarea Crimeii de catre Rusia.
Rospotrebnadzor a afirmat intr-un comunicat ca, in urma efectuarii testelor de laborator, a constatat faptul ca produsele incalca reglementarile privind lactatele.

Pe de alte parte, autoritatile nationale sanitare veterinare contrazic informatiile mentionate, afirmand ca Rusia nu importa bovine, carne de vita si produse din carne din Romania, iar 'epidemia' la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic de ESB, care nu pune in pericol sanatatea omului. De asemenea, in Romania nu s-a inregistrat niciodata forma clasica de 'encefalopatie spongiforma bovina' (ESB), au afirmat reprezentantii ANSVSA.

La inceputul lunii iunie, Romania a primit din partea Organizatiei Internationale de Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaste statutul de tara cu risc neglijabil pentru 'boala vacii nebune'.
Romania a efectuat analize timp de sapte ani pentru a putea primi acest standard din partea OIE, 'standardul de top din cele trei pe care le emite'.

Din cele 178 de state membre OIE, doar 25 au standardul de risc neglijabil la fel ca al Romaniei, 20 au risc controlat, iar restul tarilor sunt cu risc nedeterminat.



Poti fi interesat si de