Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje(RASFF), esential

Sistemul de alerta rapida pentru alimente si furaje(RASFF), esential


Peste 3000 de notificari (3205) au fost transmise prin intermediul sistemului de alerta rapida pentru alimente si furaje (RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed), din care 596 au fost clasificate ca alerta, 442 ca informatii pentru follow-up, 705 ca informari generale si 1462 ca notificari de respingere la frontiera, a informat vineri, intr-o conferinta de presa, comisarul european pentru sanatate, Tonio Borg, citand un raport anual al Comisiei.

alimentele1Peste 3000 de notificari (3205) au fost transmise prin intermediul sistemului de alerta rapida pentru alimente si furaje (RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed), din care 596 au fost clasificate ca alerta, 442 ca informatii pentru follow-up, 705 ca informari generale si 1462 ca notificari de respingere la frontiera, a informat vineri, intr-o conferinta de presa, comisarul european pentru sanatate, Tonio Borg, citand un raport anual al Comisiei.


Din 3205 de notificari transmise prin RASFF in 2013, marea majoritate (2710, 84,6 %) se refereau la produse alimentare, 272 se refereau la furaje (8,5 %) si 223 (6,9 %) de notificari au vizat materialele care intra in contact cu alimentele.

"Europa se bazeaza, mai mult ca niciodata, pe RASFF pentru a se asigura ca alimentele noastre respecta unele dintre cele mai inalte standarde de siguranta alimentara din lume. Pe langa rolul sau principal de a garanta siguranta alimentara, de la crearea sa cu 35 de ani in urma, un raport anual pentru 2013 arata ca RASFF este un instrument esential in trasabilitatea si retragerea produselor in cazul constatarii unei fraude. RASFF este in momentul de fata un instrument vital pentru a reactiona in fata riscurilor legate de siguranta alimentelor in UE, deoarece schimbul de informatii se face rapid pentru a-i proteja pe consumatorii europeni", a argumentat comisarul.

Potrivit acestuia, scandalul carnii de cal a ilustrat sistemul RASFF in actiune, care a facut posibile identificarea sursei produselor alimentare contaminate cu carne de cal si retragerea acestora de pe piata.
"Astazi ne apropiem de consumatorii europeni prin intermediul unui instrument online inovator - noul portal al consumatorilor al RASFF - care le ofera acestora acces la informatii cu privire la rechemari si la avertizarile publice lansate de catre autoritatile sanitare publice si operatorii economici dintr-o anumita tara din UE.

Raportul anual publicat de Comisie vineri, care acopera perioada de raportare 2013, arata ca notificarile initiale (3.205) au dat nastere la 5.158 de notificari de urmarire, reprezentand in medie aproximativ 1,6 rapoarte de urmarire per notificare initiala. Notificarile de urmarire pot duce la o serie de actiuni, cum ar fi rechemarea, retragerea, recuperarea si distrugerea produselor alimentare. Comparativ cu 2012, numarul total de notificari transmise prin intermediul RASFF in 2013 a scazut cu 9 %.

Intre principalele evenimente semnalate se numara focare de toxiinfectie alimentara, reactii adverse cauzate de suplimentele alimentare cu ingrediente potential periculoase, contaminarea anumitor carnuri cu E. coli producatoare de toxina Shiga si reziduurile de pesticide pe produsele vegetale.

Potrivit Comisiei, desi in cadrul scandalului legat de carnea de cal nu au fost identificate riscuri pentru siguranta alimentara, sistemul RASFF s-a dovedit a avea un rol esential in garantarea faptului ca toate informatiile referitoare la produsele alimentare contaminate au fost rapid partajate. Incepand cu primul semestru al anului 2013, acest lucru a ajutat statele membre ale UE sa isi accelereze investigatiile si sa construiasca o imagine mai cuprinzatoare care sa le permita urmarirea fraudei pana la sursa.

Comisia dezvolta in prezent un sistem informatic pentru combaterea fraudei alimentare, inspirat de RASFF, care va sta la baza recent createi Retele UE impotriva fraudei alimentare. Acest sistem informatic va oferi o platforma pentru cooperarea administrativa transfrontaliera intre autoritatile nationale, pentru a schimba rapid informatii cu privire la activitati frauduloase si inselatoare in sectorul alimentar si pentru a putea urmari aceste activitati la nivel transfrontalier, transmite Agerpres.



Poti fi interesat si de