Agricola creeaza alimente inovatoare, ce previn cancerul

Agricola creeaza alimente inovatoare, ce previn cancerul


Grupul de firme Agricola, unul dintre cei mai importanti producatori de carne de pasare din Romania, este coordonatorul a doua proiecte de obtinere, pe cale naturala, a unor alimente inovatoare care sa contribuie la preventia cancerului, respectiv a afectiunilor oculare, a declarat, pentru Agerpres, presedintele director general al companiei din Bacau, Grigore Horoi.

agricola ouaGrupul de firme Agricola, unul dintre cei mai importanti producatori de carne de pasare din Romania, este coordonatorul a doua proiecte de obtinere, pe cale naturala, a unor alimente inovatoare care sa contribuie la preventia cancerului, respectiv a afectiunilor oculare, a declarat, pentru Agerpres, presedintele director general al companiei din Bacau, Grigore Horoi.
Primul proiect este dezvoltat de Avicola Lumina, parte a holdingului bacauan, prin Programul Inovare pentru Cooperare internationala Eureka-Eurostars, in parteneriat cu Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala (IBNA) Balotesti, compania sarba "Vinarija Sijaki" si Institute For Food Technology din Belgrad precum si slovenii de la "Jata-Emona-Emona Nutrition R&D Department" din Ljubljana.
"Prin aceasta cercetare am creat un nou sortiment de ou, imbogatit pe cale naturala cu acizi grasi polinesaturati, prin valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului, in calitate de antioxidanti naturali si prin adaugarea controlata a acestora in retetele furajelor destinate gainilor ouatoare, fapt ce permite preventia mai multor afectiuni, inclusiv a cancerului", a precizat, pentru Agerpres, dr. Margareta Olteanu, coordonatorul proiectului.
Potrivit vicepresedintelui Agricola, Tatiana Cimpoesu, proiectul, a carui valoare se ridica la 600.000 de euro "a inregistrat un punctaj bun atat la evaluarea nationala cat si la aceea internationala, asa ca a primit, pentru activitatile intreprinse de partea romana, o finantare de 43 la suta".
Cercetatorii de la Agricola Bacau si IBNA Balotesti mai deruleaza un alt proiect in valoare de 800.000 de euro, castigator al Programului de inovare derulat sub egida Ministerului Educatiei Nationale. Proiectul consta in obtinerea unui sortiment de ou imbogatit in mod natural cu luteina si zeaxantina, care, spune Grigore Horoi, presedintele Agricola, "va ajuta consumatorii sa se lupte cu riscul de degenerescenta maculara, afectiune oculara ce reprezinta principala cauza a pierderii vederii la adulti".
In anul 2012, Agricola Bacau lansa conceptul de "Pui fericit" si ,,Oua Fericite", provenind de la gaini crescute in sistem free range, care permite pasarilor sa iasa libere afara, in timpul zilei, fiecare exemplar beneficiind, potrivit reglementarilor europene in vigoare, de 4 metri patrati spatiu exterior.



Poti fi interesat si de