Noile reguli de etichetare a alimentelor vor scumpi produsele

Noile reguli de etichetare a alimentelor vor scumpi produsele


Aplicarea prevederilor Regulamentului UE nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, care intra in vigoare in cea mai mare parte incepand cu luna decembrie, va aduce costuri suplimentare pentru producatorii romani de mezeluri, care se vor vedea in pretul produselor de la raft.

visan 0Aplicarea prevederilor Regulamentului UE nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, care intra in vigoare in cea mai mare parte incepand cu luna decembrie, va aduce costuri suplimentare pentru producatorii romani de mezeluri, care se vor vedea in pretul produselor de la raft.
Procesatorii romani se tem ca schimbarea modului de etichetare a alimentelor la carne, de exemplu, sunt luate in calcul mai multe variante de etichetare, care sa indice originea carnii - ar putea aduce prejudii importante sectorului, blocandu-se practic accesul produselor autohtone pe pietele din UE.

Alimentele europene sunt in aceeasi masura sigure indiferent de ce tara vorbim, este aproape periculos sa inoculam ideea ca o anumita zona sau o anumita tara inseamna un produs mai sigur sau mai bun. Daca permitem obligativitatea etichetarii originii , este foarte posibil sa instituim un handicap asupra producatorilor romani de carne care abia incep sa iasa in Europa si poate o vor face si dincolo de Europa, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa Mihai Visan, director executiv Romalimenta.

Pe de alta parte, Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor in Romania, sustine ca producatorii locali de produse din carne nu ar trebui sa fie asa de speriati de costurile legate de noua etichetare.

La 25 octombrie 2011, Parlamentul European ?i Consiliul au adoptat Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (denumit regulamentul ICPA). Regulamentul ICPA modific dispozitiile existente privind etichetarea produselor alimentare in Uniune pentru a permite consumatorilor sa faca alegeri in cunostinta de cauza si sa utilizeze in mod sigur produsele alimentare, asigurand in acelasi timp libera circulatie a produselor alimentare fabricate si comercializate in mod legal.

Regulamentul a intrat in vigoare la 12 decembrie 2011 si se aplica de la 13 decembrie 2014, cu exceptia dispozitiilor referitoare la declaratia nutritionala care se aplica incepand cu 13 decembrie 2016.



Poti fi interesat si de