Actiuni ANSVSA pentru combaterea fraudelor in domeniul alimentar

Actiuni ANSVSA pentru combaterea fraudelor in domeniul alimentar


ANSVSA a demarat un program extins de controale la nivel national in vederea conformarii prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2014/176/UE referitoare la planul de controale coordonate de catre Comisia Europeana.

controaleANSVSA a demarat un program extins de controale la nivel national in vederea conformarii prevederilor Deciziei Comisiei nr. 2014/176/UE referitoare la planul de controale coordonate de catre Comisia Europeana.
Acest plan de control urmareste stabilirea prevalentei unor practici frauduloase in comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADNului) de cal in produsele alimentare comercializate sau etichetate ca avand in continut carne de vita.In acest sens, in perioada 5 - 30 mai 2014, specialistii DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor preleva probe din supermarketuri, hypermarketuri, macelarii, carmangerii, unitati de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum si din depozite si unitati de procesare a carnii din intreaga tara.

In cazul acestui control de amploare se vor preleva probe de produse alimentare (carne tocata, carne preparata si produse din carne) care sunt comercializate sau etichetate ca avand in continut carne de vita, in vederea determinarii fraudelor alimentare produse prin substituirea carnii de vita cu carnea de cal.

Testarea acestor probe va fi efectuata la Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti. Raportul preliminar cuprinzand rezultatele analizelor acestor probe, recoltate in cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene pana in data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate.

ANSVSA va transmite Comisiei Europene Directia Generala Sanatate si Consumatori raportul tehnic si financiar final referitor la implementarea Deciziei Comisiei.




Poti fi interesat si de