Preturile alimentelor la raft se vor scumpi cu circa 20%

Preturile alimentelor la raft se vor scumpi cu circa 20%


Pretul produselor alimentare de origine animala ar putea creste la raft, in acest an, cu circa 20%, dupa anuntata crestere a pretului combustibilului, dar si al materiei prime, a declarat pentru Agerpres Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).

ad1Pretul produselor alimentare de origine animala ar putea creste la raft, in acest an, cu circa 20%, dupa anuntata crestere a pretului combustibilului, dar si al materiei prime, a declarat pentru Agerpres Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).
Fostul senator considera ca problema pretului alimentelor din magazine este una pe care guverne la rand nu au reusit sa o stapaneasca in favoarea consumatorilor, intrucat dincolo de raft sunt lanturi de magazine foarte puternice 'financiar si politic'.

'Niciun guvern din ultimii 20 de ani nu a vrut si nu a putut sa faca ceva in favoarea consumatorului, nu s-a negociat in favoarea cumparatorului, ci a vanzatorului. Aceste lanturi de magazine sunt foarte puternice, cu o influenta financiara si politica, si este foarte greu sa-i scoti de pe linia lor. Scumpirile se vor resimti in raft, pentru ca acestea le plateste tot consumatorul. Normal ca daca pretul de cost va fi mai mare cu 20%-30%, scumpirile le vom regasi in cosul zilnic al consumatorului', a afirmat Viorel Matei.

Presedintele FNPAR spune ca cel mai mult vor fi afectate produsele din zootehnie: laptele, carnea si branza, urmate de legumicultura, pomicultura, sectoare care au nevoie de o mare sustinere pentru a putea concura cu piata europeana.

Palatul Administrativ din Timisoara a fost, vineri, gazda conferintei cu tema 'Perspectivele APDRP si APIA privind actualul si viitorul ciclu de finantare', dar Viorel Matei crede ca acesta reprezinta doar un moment de 'promisiuni', in vreme ce producatorul agricol roman ramane lipsit de o protectie reala.

'Producatorul roman trebuie sa invete un lucru: nimic nu se da, ci totul se castiga. Trebuie sa se organizeze, sa ia exemplul fermierilor europeni, sa-si ia drepturile europene. De 15 ani, toate guvernele nu au facut decat sa destructureze asociatiile profesionale agricole. Noi nu mai avem un sindicat puternic in agricultura sau in industria alimentara, care sa stimuleze guvernul sa-i sprijine', a explicat Viorel Matei.
Pe de alta parte, liderul FNPAR estimeaza un an 2014 bun din punct de vedere al productiei, dar problematic financiar pentru fermieri. Pe langa scumpirile preconizate, Matei subliniaza faptul ca in baza programelor si a proiectelor facute in timp, dar si in baza a ceea ce prevedea mersul agriculturii, oamenii au facut credite, investitii in terenuri, utilaje, in oameni, toate aceste investitii trebuind platite, intrucat a sosit scadenta.

'Nimeni nu a calculat taxele, impozitele si toate scumpirile care vor veni. Pe langa aceasta, pe plan mondial, nu mai mai suportam acea influenta a crizei alimentare, pentru ca nu va mai aparea o criza a graului, a orzului, a porumbului (...); nu vom duce lipsa de ele, cererea de piata va fi mai mica, deci si pretul de piata', a conchis Viorel Matei.



Poti fi interesat si de