Varvaroi (Cargill): Sper ca reducerea TVA sa fie dezvoltata si pentru alte produse, este o solutie pe termen lung

Varvaroi (Cargill): Sper ca reducerea TVA sa fie dezvoltata si pentru alte produse, este o solutie pe termen lung


Aplicarea unei cote reduse de TVA la produsele alimentare ar putea fi o solutie pe termen lung pentru a combate fenomenul evaziunii fiscale, a declarat in cadrul unei conferinte, Vasile Varvaroi, presedinte al Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole si membru in Consiliul de Administratie al Cargill in Romania. "Reducerea TVA pentru circuitul graului, faina si produse de panificatie care se deruleaza acum este o initiativa care sper sa fie de succes pentru ca sper sa fie dezvoltata si pentru celelalte produse. Este solutie pe termen lung, a declarat Varvaroi. Acesta a explicat ca taxarea inversa nu va mai fi posibila la un moment dat, dupa 2018 sau dupa o prelungire ulterioara a acestui termen, astfel ca solutia pentru eliminarea fenomenului evaziunii fiscale ar fi tocmai reducerea nivelului de TVA pentru industria alimentara.

cargill22Aplicarea unei cote reduse de TVA la produsele alimentare ar putea fi o solutie pe termen lung pentru a combate fenomenul evaziunii fiscale, a declarat in cadrul unei conferinte, Vasile Varvaroi, presedinte al Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole si membru in Consiliul de Administratie al Cargill in Romania. "Reducerea TVA pentru circuitul graului, faina si produse de panificatie care se deruleaza acum este o initiativa care sper sa fie de succes pentru ca sper sa fie dezvoltata si pentru celelalte produse. Este solutie pe termen lung, a declarat Varvaroi. Acesta a explicat ca taxarea inversa nu va mai fi posibila la un moment dat, dupa 2018 sau dupa o prelungire ulterioara a acestui termen, astfel ca solutia pentru eliminarea fenomenului evaziunii fiscale ar fi tocmai reducerea nivelului de TVA pentru industria alimentara.


Painea si specialitatile din panificatie fara umplutura au TVA de 9%, potrivit unui Ordin comun al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si al Ministerului Finantelor Publice, publicat in data de 28 august in Monitorul Oficial. Ordinul defineste care sunt produsele carora li se va aplica o cota redusa de TVA de 9%.

"Prin paine se intelege produsul preparat dintr-un aluat obtinut din diferite sortimente de faina, utilizate in amestec ori singure, cu sau fara alte ingrediente, framantat cu apa, afanat prin fermentatia drojdiei si precopt/copt, inclusiv in stare congelata, dar la care nu s-au adaugat miere, oua, branza sau fructe si care are un continut de zahar si de grasimi in substanta uscata de maximum 5%, din greutate", se mentioneaza in Ordin.

De asemenea, vor avea o cota redusa de TVA produsele de panificatie care au compozitia painii, asa cum este definita in ordin, respectiv cornurile, chiflele, batoanele, covrigii, minibaghetele, franzelutele si impletiturile, dar care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071. Potrivit Ordinului, covrigii se incadreaza in aceste prevederi, indiferent de gramaj sau daca sunt sau nu sunt afanati prin fermentatia drojdiei, in schimb produsele cu umplutura de orice fel nu se incadreaza in categoria produselor de panificatie pentru care se va aplica o cota redusa de TVA.



Poti fi interesat si de