Ieftinirea cerealelor se va vedea in pretul carnii in cateva luni

Ieftinirea cerealelor se va vedea in pretul carnii in cateva luni


Cerealele mai ieftine vor reduce pretul la carnea de porc spre sfarsitul acestui an, inceputul anului viitor, afirma Ioan Antoci, director general Suinprod Roman. Acesta sustine ca in perioada ianuarie mai, crescatorii de porci au acumulat pierderi importante, in conditiile in care preturile de livarare nu au acoperit costurile de productie. Pretul si-a mai revenit in ultima perioada, iar acum este stabil, tendinta care se va mentine pana spre sfarsitul anului, mai spune Antoci.

carne73Cerealele mai ieftine vor reduce pretul la carnea de porc spre sfarsitul acestui an, inceputul anului viitor, afirma Ioan Antoci, director general Suinprod Roman. Acesta sustine ca in perioada ianuarie mai, crescatorii de porci au acumulat pierderi importante, in conditiile in care preturile de livarare nu au acoperit costurile de productie. Pretul si-a mai revenit in ultima perioada, iar acum este stabil, tendinta care se va mentine pana spre sfarsitul anului, mai spune Antoci.

Exista multa emotie in piata. Minim sase luni mnanc un porc ca sa poti sa-l livrezi, spune Antoci. In prezent, crescatorii livreaza carnea in viu cu un pret de 7 lei pe kilogram, un nivel care acopera costurile de productie si permite obtinerea de profit.

Romania importa cantitati importante de carne de porc. In primele patru luni ale acestui an, importurile s-au marit cu aproape 15%, pana la 35.961 de tone (in valoare de 61 milioane de euro). Cantitati mari au fost inregistrate si in ce priveste carnea si organele comestibile (proaspete, refrigerate sau congelate), acestea atingand in primele patru luni 32.333 de tone, in valoare de 41,6 mil. de euro, comparativ cu peste 21.000 de tone, anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.



Poti fi interesat si de