Produse traditionale in tarile cu multi romani

Produse traditionale in tarile cu multi romani


Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a declarat ca, prin intermediul unor filiale ale Camerei de Comert a Romaniei ce vor fi deschise in tarile in care traiesc comunitati mari de romani, se va infiinta o retea de magazine in care sa se poata vinde produse alimentare traditionale romanesti.

produseromanesti2Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a declarat ca, prin intermediul unor filiale ale Camerei de Comert a Romaniei ce vor fi deschise in tarile in care traiesc comunitati mari de romani, se va infiinta o retea de magazine in care sa se poata vinde produse alimentare traditionale romanesti.
"In luna august vom avea o saptamana dedicata diasporei, comunitatilor romanesti, in a doua jumatate a lunii august, cand, pe mai multe sectiuni, vom prezenta proiectele, programele pe care le adresam comunitatii noastre. Unul dintre acestea este programul de arta populara romaneasca, un altul fiind cel de deschidere a unor reprezentante ale Camerei de Comert a Romaniei in zonele unde traiesc comunitatile mari de romani, proiect care vizeaza coagularea mediului de afaceri romanesc din afara. Chiar daca firmele sunt inregistrate in Italia si Spania, ele au patroni romani si o cifra relevanta in acest sens poate fi faptul ca in Italia sunt circa 45.000 de firme care au proprietari sau asociati romani", a spus David intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca pentru a coagula aceste comunitati de afaceri in jurul unor proiecte, si-a propus sa deschida, prin intermediul Camerei de Comert, un lant de magazine, in incercarea de a le oferi comunitatilor mari de romani oportunitatea de a consuma produse facute in Romania.

"E usor de inteles aceasta idee, pentru ca sunt convins ca de la o anumita varsta incolo toti romanii care traiesc in afara isi amintesc cu drag de produse traditionale, ciocolata cu rom, o anumita tuica, covrigi traditionali dintr-o anumita zona, ca sa nu vorbesc de carnati, salam sau branzeturi, din care avem o larga varietate. Noi vrem sa indreptam atentia si posibilitatea lor de a cumpara produse fabricate in Romania, produse alimentare in principal, din comunitatile unde traiesc, sa nu mai vina doar in vacanta sa isi ia cate ceva, ci sa poata sa acceseze aceste produse printr-o retea de magazine pe care mediul de afaceri le va deschide, le va promova. Eu cred ca la comunitatile mari, Italia si Spania, unde avem un numar semnificativ de romani, pot sa reprezinte in sine o piata de desfacere pentru produsele romanesti", a afirmat ministrul delegat.

Potrivit Agerpre, David a mentionat ca parte a acestui proiect va fi si organizarea a doua targuri in tarile in care sunt comunitati mari de romani in jurul datelor de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, si 30 noiembrie, Ziua nationala a romanilor de pretutindeni, targuri sub titulatura "Produs in Romania", care sa reuneasca producatorii autohtoni care vor dori sa-si vanda produsele acolo.
Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni a mai spus ca a inceput deja activitatea grupului de lucru privind simplificarea documentelor consulare, care va trece in revista toate documentele pe care serviciile consulare le fac pentru comunitate, in scopul de a simplifica atat documentatia, cat si procedurile.



Poti fi interesat si de