Romania si Bulgaria, cei mai importanti exportatori de caviar

Romania si Bulgaria, cei mai importanti exportatori de caviar


Romania si Bulgaria detin, in prezent, cea mai mare populatie naturala de sturioni din Uniunea Europeana, arata datele World Wild Found, prezentate intr-o conferinta de lansare a proiectului Protejati sturionii, cel mai valoros dar al naturii.

caviarRomania si Bulgaria detin, in prezent, cea mai mare populatie naturala de sturioni din Uniunea Europeana, arata datele World Wild Found, prezentate intr-o conferinta de lansare a proiectului Protejati sturionii, cel mai valoros dar al naturii.
In Europa, Franta si Germania sunt cei mai mari importatori de caviar, iar la nivel mondial, Uniunea Europeana, Statele Unite si Elvetia domina piata, cu 81% din totalul importurilor provenite din comertul legal international. Prohibitia la sturion a fost introdusa in Romania in 2006, iar in Bulgaria in 2011.

Personal, optez pentru continuarea prohibitiei la sturioni, pana cand sturionul din Lunca Dunarii va fi, ca stoc, la nivelul anilor 1990, a declarat, in conferinta, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga.

Potrivit Raportului "Comertul ilegal cu caviar in Bulgaria si Romania", realizat de World Wild Found (WWF), 83% dintre pescarii de pe Dunare si din Delta Dunarii considera ca pescuitul de sturioni nu este o amenintare pentru prezervarea speciei, desi 67% cred ca stocurile au o tendinta de scadere.
Potrivit Agerpres, cercetarea releva ca 68% dintre pescari nu elibereaza sturionii, cu toate ca este in vigoare interdictia de a pescui aceasta specie, inca din 2006. 94% dintre pescari ar coopera cu autoritatile, cu conditia ca si acestea sa respecte legea, dar numai 45% considera ca denuntarea braconierilor este eficienta pentru oprirea pescuitului ilegal la sturion. 39% dintre cei chestionati au raspuns ca o denuntare ar fi inutila.

Raportul, finantat de Fondul pentru Conservarea Speciilor Mohamed bin Zayed si WWF, arata, de asemenea, ca prohibitia, ca unica solutie pana acum, este privita cu reticenta de pescari, desi 90% dintre acestia declara ca o respecta si sunt de acord ca sturionii au nevoie sa fie protejati pentru a supravietui. 87% dintre pescarii chestionati isi doresc ca prohibitia sa inceteze cat mai repede, iar 96% doresc sa pastreze traditia de pescuit sturioni.



Poti fi interesat si de