Mures: Productia de carne a scazut cu peste 40%

Mures: Productia de carne a scazut cu peste 40%


Costul de productie ridicat si pretul de achizitie foarte mic au redus productia decarnedin judetul Mures cu peste 40%, in 2017, a declarat Ioan Rus, directorul Directiei pentru Agricultura Judeteana Mures.

carne spaniaCostul de productie ridicat si pretul de achizitie foarte mic au redus productia decarnedin judetul Mures cu peste 40%, in 2017, a declarat Ioan Rus, directorul Directiei pentru Agricultura Judeteana Mures.


Potrivit sefului DAJ Mures, productia decarnedin 2017 a fost de 34.025 de tone, fata de 58.094 tone in 2016, din care 24.805 tone s-a livrat la procesare, cantitate cu mult mai mica fata de cea din anul precedent, cand s-au livrat catre procesatori 38.652 tone.

La productia decarneavem un minus de peste 40%. De circa un an este cautat laptele cred ca s-a trecut laproductia de lapte, fiindca laptele va rezista in orice vremuri. La productia decarnee mai dificil, sporul de crestere se face cu un cost ridicat, iar achizitia e la un pret scazut. Au fost investitii si subventii pe rase decarne, dar nu e foarte mare diferenta la pretul de livrare, a precizat Ioan Rus.

Acesta a spus ca pentru incurajarea fermierilor sa creasca si rase decarne, exista un proiect de act normativ prin care se doreste incurajarea cresterii debovinede Baltata Romaneasca si Bruna, rase autohtone potrivite conditiilor din zona Mures, fiind rase si de lapte si decarne.

In plus, Ioan Rus crede ca productia decarnede porc s-ar putea relansa prin acel ajutor de minimis propus de MinisterulAgriculturiisi Dezvoltarii Rurale pentru sustinerea crescatorilor de suine, care sunt incurajati sa creasca rasele autohtone de porc Bazna si Mangalita.

Se doreste revitalizarea raselor autohtone deporciBazna si Mangalita. Se intentioneaza sa se dea la crescatorii mai mici intre doua si 10 capete, ei primesc purceii si vor avea si un procesator care ar receptiona marfa pe baza unui contract. Conditia este ca cel putin 50% din efectiv sa fie predat laabator. E o forma de a sprijini suinele, iar alt sprijin, in afara de conservarea raselor locale, nu se accepta, a precizat Ioan Rus.

In anul 2017, in judetul Mures s-a inregistrat o crestere cu 273% a iepurilor decarne, fiind inregistrati 14.730 de iepuri, fata de 5.400 in 2016, iar laporcineexista 88.802 de capete, cu 17.000 de capete in plus fata de anul anterior.



Poti fi interesat si de