Wednesday, Jan 24th

Last update04:22:47

Te afli aici: Stiri Abatorizare Mures: Productia de carne a scazut cu peste 40%

banner optim 540x130
 

Mures: Productia de carne a scazut cu peste 40%

  • PDF
carne spaniaCostul de productie ridicat si pretul de achizitie foarte mic au redus productia de carne din judetul Mures cu peste 40%, in 2017, a declarat Ioan Rus, directorul Directiei pentru Agricultura Judeteana Mures.

Potrivit sefului DAJ Mures, productia de carne din 2017 a fost de 34.025 de tone, fata de 58.094 tone in 2016, din care 24.805 tone s-a livrat la procesare, cantitate cu mult mai mica fata de cea din anul precedent, cand s-au livrat catre procesatori 38.652 tone. 

„La productia de carne avem un minus de peste 40%. De circa un an este cautat laptele cred ca s-a trecut la productia de lapte, fiindca laptele va rezista in orice vremuri. La productia de carne e mai dificil, sporul de crestere se face cu un cost ridicat, iar achizitia e la un pret scazut. Au fost investitii si subventii pe rase de carne, dar nu e foarte mare diferenta la pretul de livrare”, a precizat Ioan Rus.

Acesta a spus ca pentru incurajarea fermierilor sa creasca si rase de carne, exista un proiect de act normativ prin care se doreste incurajarea cresterii de bovine de Baltata Romaneasca si Bruna, rase autohtone potrivite conditiilor din zona Mures, fiind rase si de lapte si de carne.

In plus, Ioan Rus crede ca productia de carne de porc s-ar putea relansa prin acel ajutor de minimis propus de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru sustinerea crescatorilor de suine, care sunt incurajati sa creasca rasele autohtone de porc Bazna si Mangalita.

„Se doreste revitalizarea raselor autohtone de porci Bazna si Mangalita. Se intentioneaza sa se dea la crescatorii mai mici intre doua si 10 capete, ei primesc purceii si vor avea si un procesator care ar receptiona marfa pe baza unui contract. Conditia este ca cel putin 50% din efectiv sa fie predat la abator. E o forma de a sprijini suinele, iar alt sprijin, in afara de conservarea raselor locale, nu se accepta”, a precizat Ioan Rus.

In anul 2017, in judetul Mures s-a inregistrat o crestere cu 273% a iepurilor de carne, fiind inregistrati 14.730 de iepuri, fata de 5.400 in 2016, iar la porcine exista 88.802 de capete, cu 17.000 de capete in plus fata de anul anterior.

banner agerpress nou 554x80