Peste 3 milioane de miei se sacrifica in acest an, de Paste

Peste 3 milioane de miei se sacrifica in acest an, de Paste


Numarul mieilor sacrificati pentru Sarbatorile Pascale, inclusiv in gospodariile populatiei, va ajunge in acest an la 3 - 3,2 milioane, la aproape jumatate fata de anii trecuti, din cauza reducerii consumului si a resurselor financiare scazute, sustine Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania si al Asociatiei Crescatorilor de Ovine Brasov.

miei saNumarul mieilor sacrificati pentru Sarbatorile Pascale, inclusiv in gospodariile populatiei, va ajunge in acest an la 3 - 3,2 milioane, la aproape jumatate fata de anii trecuti, din cauza reducerii consumului si a resurselor financiare scazute, sustine Eugen Gontea, presedintele Federatiei Oierilor de Munte din Romania si al Asociatiei Crescatorilor de Ovine Brasov.


In fiecare an, in Romania se sacrifica in jur de 3 - 3,2 milioane de miei, inclusiv in gospodariile populatiei, in conditiile in care acum 4-5 ani se sacrificau si 5 - 6 milioane de miei. La tara fiecare taie un miel in aceasta perioada si noi ii luam si pe acestia in calcul. Taierile scad din cauza consumului si puterii financiare scazute pentru ca marea majoritate a pensionarilor care respectau gustul si traditia de Paste - se orienteaza spre alte tipuri de carne, de regula de pasare, pentru ca este mai ieftina, iar cei care isi mai permit, cumpara mai putin, nu cu mielul, ci cu bucata, doar ca sa isi satisfaca gustul. Din pacate, tinerii nu sunt indreptati spre aceasta carne si nici nu avem politici care sa sustina cresterea consumului de carne de miel, desi studii stiintifice riguroase recomanda ca, atunci cand se schimba alimentatia copilului de la laptele matern, prima carne sa fie cea de miel, nu cea de pasare, a declarat Eugen Gontea.

In privinta pretului carnii de miel, reprezentantul ciobanilor sustine ca in prezent totul depinde de cerere si oferta, dar achizitiile din ferme s-au facut in acest an la preturi derizorii, sub costul de productie, si in scadere fata de anul 2016.

Preturile depind foarte mult de cerere si oferta, dar achizitiile s-au facut la preturi derizorii, adica sub pretul de productie. Mielul intre 10 si 18 kilograme s-a achizitionat cu 8 - 8,5 lei pe kilogram in viu, iar ceea ce a trecut de 18 kilograme la 7 - 7,5 lei/kg. Repet, sunt preturi derizorii in conditiile in care, mai ales, in zona de munte, conditiile sunt aspre si productiile sunt mici, iar costurile s-au ridicat si la 10 lei pe kilogram. Anul trecut am vandut mielul in viu la 10 - 11 lei pe kilogram, a explicat Gontea.

Ciobanii au reusit sa vanda in jur de 300.000 - 350.000 de miei la export in aceasta perioada, in general, in Ungaria, Italia si Grecia si aproape deloc in tarile din Orientul Mijlociu, insa nu pot spune ca exporturile i-au salvat.

In prezent, pretul carnii de miel in pietele din Bucuresti se situeaza intre 20 si 25 de lei kilogramul.



Poti fi interesat si de