Ungaria: Restrictiile impuse fermelor avicole ar putea fi ridicate in martie

Ungaria: Restrictiile impuse fermelor avicole ar putea fi ridicate in martie


Restrictiile impuse fermelor avicole pentru a limita raspandirea gripei aviare ar putea fi ridicate luna viitoare, a afirmat seful serviciilor veterinare din Ungaria, Lajos Bognar, transmite MTI.

ungaria restrictieRestrictiile impuse fermelor avicole pentru a limita raspandirea gripei aviare ar putea fi ridicate luna viitoare, a afirmat seful serviciilor veterinare din Ungaria, Lajos Bognar, transmite MTI.
Ungaria este unul dintre principalii producatori mondiali de foie gras. Fermele avicole din Ungaria nu au mai inregistrat cazuri noi de la sfarsitul lunii ianuarie, iar restrictiile impuse crescatorilor de pasari ar putea fi ridicate la inceputul lunii martie, daca virusul nu va reaparea, a explicat oficialul ungar.

Din noiembrie, cand a aparut primul caz al unei pasari infectate cu virusul H5N8, gripa aviara a fost detectata la 231 de ferme avicole din sapte judete, fiind sacrificate in total 3,2 milioane de pasari, 80% din ele fiind gaste si rate, a declarat Lajos Bognar.

Acesta a adaugat ca epidemia a provocat economiei tarii pierderi directe evaluate la aproximativ trei miliarde de forinti (9,7 milioane de euro), iar Ungaria este singura tara din UE care a compensat integral fermierii afectati de epidemie.

Saptamana trecuta, Ministerul Agriculturii din Ungaria a anuntat ca va plati despagubiri in valoare de 1,5 miliarde de forinti (4,8 milioane euro) crescatorilor de rate si gaste pentru pagubele suferite din cauza epidemiei de gripa aviara.

De asemenea, autoritatile de la Budapesta vor discuta cu autoritatile UE alte potentiale forme de compensare, a declarat Lajos Bognar.



Poti fi interesat si de