ANSVSA: Romania face eforturi pentru a evita raspandirea gripei aviare in exploatatiile profesionale

ANSVSA: Romania face eforturi pentru a evita raspandirea gripei aviare in exploatatiile profesionale


Romania gestioneaza virusul gripei aviare pentru a evita raspandirea in exploatatiile profesionale, acesta evoluand, in prezent, doar in gospodariile populatiei si la pasari salbatice, a declarat la finalul dezbaterilor din Comisiile de specialitate din Parlament, presedintele ANSVSA, Geronimo Raducu Branescu.

aviara1Romania gestioneaza virusul gripei aviare pentru a evita raspandirea in exploatatiile profesionale, acesta evoluand, in prezent, doar in gospodariile populatiei si la pasari salbatice, a declarat la finalul dezbaterilor din Comisiile de specialitate din Parlament, presedintele ANSVSA, Geronimo Raducu Branescu.


Avem probleme legate de doua boli foarte importante, una este cea a gripei aviare care evolueaza in Romania si avem deja 44 de cazuri si 7 focare, dar pasari salbatice si la gospodariile populatiei. Eforturile noastre se duc in a le mentine in aceasta zona, unde se procedeaza deja la eliminarea acestor focare si la impiedicarea transferului acestora la exploatatiile profesionale, in zonele de maxim risc. Ungaria suporta un episod extrem de sever de gripa aviara deoarece virusul a intrat in exploatatiile profesionale si a generat pierderi semnificative. Din fericire, la momentul acesta, Romania gestioneaza acest fenomen si nu avem afectate exploatatii profesionale care sa genereze pierderi economice, a explicat Branescu.

Pesta porcina africana este o alta boala care a fost tinuta sub control de autoritatile veterinare, dar care evolueaza extrem de aproape de granita cu Romania.

Pesta porcina africana a ajuns la 10 kilometri de frontiera de nord a Romaniei si unde depunem eforturi semnificative pentru a monitoriza si pentru a impiedica prin masurile proprii de biosecuritate penetrarea in tara a virusului. Bineinteles ca porcul salbatic, avand in vedere conditiile climatice actuale cu inghet, cu suprafete mari ce pot fi parcurse din lipsa de hrana, mistretul poate genera risc, dar si porcul domestic daca este transferat peste frontiera poate genera un risc similar, sustine seful ANSVSA.



Poti fi interesat si de