Ajutoare de la MADR pentru crescatorii de porci care livreaza animalele la abatorizare

Ajutoare de la MADR pentru crescatorii de porci care livreaza animalele la abatorizare


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) vrea sa aloce, in 2017, printr-o schema de ajutor de stat, 86 de milioane de euro crescatorilor de porci din Romania care livreaza animale pentru abatorizare, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul MADR.

ajut madrMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) vrea sa aloce, in 2017, printr-o schema de ajutor de stat, 86 de milioane de euro crescatorilor de porci din Romania care livreaza animale pentru abatorizare, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe site-ul MADR.
Producatorii care atesta cu documente ca au achizitionat cel putin 600 de purcei la o greutate de cel mult 30 de kilograme pe cap si ii livreaza la abatorizare la o greutate de peste 100 - 110 kilograme pot obtine un ajutor financiar de la stat de 10.000 de euro. Ajutorul se acorda pana la maximum 100.000 de porci grasi pe an pe exploatatie. Exploatatiile care detin mai mult de 100.000 de capete intra in program numai cu cel mult 100.000 de porci grasi livrati la abator si clasificati. Ajutoarele se acorda de la 600 de capete, deoarece de aici fermierii incep sa inregistreze pierderi si atunci consideram ca trebuie ajutati pentru compensarea pierderilor de venit, a declarat pentru AGERPRES, Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Acesta a precizat ca schema de ajutor de stat se va aplica pe intreg teritoriul Romaniei pentru perioada 2017 - 2020.

Potrivit proiectului de act normativ, se acorda ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grasi, intrati in exploatatia beneficiarului la o greutate de maximum 30 kg/cap, livrati si clasificati in abatoare autorizate.
In cadrul Programului carne de porc din ferme romanesti - 200 capete = 10.000 euro, un producator de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum 1 si maximum 250 de pachete de sprijin/an.

Implementarea acestui ajutor de stat are ca scop depasirea dificultatilor din sector, in sensul dezvoltarii activitatii de crestere a porcinelor si al mentinerii, cel putin, la nivelul actual de productie. Necesitatea acestui program a aparut din cauza presiunilor cu care se confrunta producatorii de carne de porc din Romania in valorificarea productiei si a importurilor masive de carne de porc care, conform statisticilor, s-au ridicat in 2015 la 230.000 de tone.

In domeniul cresterii animalelor, concurenta cu produse din afara tarii a avut influente negative in valorificarea produselor obtinute, la care s-au adaugat si disfunctionalitatile pietei, care pericliteaza existenta unei economii functionale si echitabile in acest sector. Tinand cont de contextul volatilitatii tot mai persistente manifestate pe piata Uniunii Europene si mondiale agroalimentare, a distorsionarii mecanismului cerere-oferta urmare a embargoului impus de Federatia Rusa si reducerii exporturilor pe unele piete traditionale, producatorii de carne de porc din Romania se confrunta cu presiuni deosebite in valorificarea productiei, care afecteaza grav competitivitatea, fapt ce poate avea consecinte importante asupra PIB-ului si asupra mentinerii activitatii de crestere a porcinelor, se precizeaza in document.

In aceste conditii, programul urmareste eficientizarea activitatii sectorului de crestere a porcinelor, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obtinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piata europeana, a unei eficiente economice in realizarea si valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit inregistrate de crescatorii de porcine, precum si evitarea migratiei din mediul rural, odata cu crearea de noi locuri de munca.

De asemenea, prin programul de sustinere a carnii de porc se mentin efectivele de porci care reprezinta consumatorii principali de cereale, respectiv porumb si orz, precum si de oleaginoase, aceasta determinand cresterea productiei si valorificarea superioara a materiilor prime, mentioneaza proiectul.
Schema de ajutor de stat prevazuta de ordonanta de urgenta se implementeaza dupa primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat, iar in situatia in care decizia contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza sau se modifica in consecinta.

Romania inregistra, la 31 octombrie 2016, un consum de carne de porc de 24,4 kg pe an pe locuitor, in scadere cu aproape 8 kg fata de 2015 cand era de 31,4 kg/an/locuitor si cand consumul mediu din UE se cifra la 40,9 kg/an/locuitor.

Potrivit balantei cu produse agroalimentare, dupa primele trei trimestre din 2016, in Romania se afla pe deficit in comertul cu produse agroalimentare, in topul importurilor din tarile UE si terte dominand carnea de porc proaspata si refrigerata, cu o cantitate de 141.640 de tone, respectiv 241 de milioane de euro.



Poti fi interesat si de