Gripa aviara - bilantul epidemiei din ultimele saptamani

Gripa aviara - bilantul epidemiei din ultimele saptamani


Virusul gripei aviare a fost descoperit la lebede si doua mici ferme de pasari din sud-estul Cehiei, a declarat ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, care a precizat ca este vorba despre primul gaz de gripa aviara descoperit in aceasta tara dupa o pauza de 10 ani, transmite Reuters.

pasariapiaVirusul gripei aviare a fost descoperit la lebede si doua mici ferme de pasari din sud-estul Cehiei, a declarat ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, care a precizat ca este vorba despre primul gaz de gripa aviara descoperit in aceasta tara dupa o pauza de 10 ani, transmite Reuters.


Seful Autoritatii sanitar veterinare din Cehia, Zbynek Semerad, a precizat ca a fost confirmata prezenta virusului H5, urmand ca teste ulterioare sa stabileasca daca este vorba de subtipul N8.

Semerad a adaugat ca a fost instituita o zona de protectie de trei kilometri, precum si o zona de supraveghere de 10 kilometri in jurul locurilor unde a fost descoperit virusul. Pe o raza de 10 kilometri sunt ferme cu aproximativ 150.000 de pasari, iar acestea vor fi verificate regulat, a mai spus Zbynek Semerad, precizand ca pasarile infectate vor fi sacrificate.

In Slovacia, primul caz al virusului gripei aviare H5N8 a fost descoperit la o lebada din orasul Pragersko, aflat la 120 de kilometri de capitala Ljubljana, transmite Reuters.
Fermierii din zona vor trebui sa-si tina pasarile in interiorul fermelor pentru a preveni raspandirea virusului, a declarat pentru Reuters Matjaz Emersic, purtator de cuvant al Autoritatii slovene sanitar veterinare.

Separat, Ministerul Agriculturii din Bulgaria a anuntat ca numarul fermelor din Bulgaria afectate de virusul gripei aviare s-a dublat intr-o saptamana ajungand la 26. Peste 100.000 de pasari au fost sacrificate pana in prezent, sudul regiunii Plovdiv fiind cel mai afectat de virusul H5N8.

Anterior, au fost indentificate cazuri de gripa aviara si in judetul Hajdu-Bihar, la granita Ungariei cu Romania, precum si in judetele Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad si Jasz-Nagykun-Szolnok, in sud-estul si centrul Ungariei.

I?n Romania, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca monitorizeaza sever comertul intracomunitar si verifica toate transporturile de pasari care vin din tarile unde, in ultima perioada, au fost diagnosticate focare de gripa aviara.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare. Alte state care au raportat cazuri de gripa aviara in ultimele saptamani sunt Germania, Franta, Croatia, Austria, Ungaria Italia si Israel.



Poti fi interesat si de