Gripa aviara continua sa ameninte Europa


Autoritatea Sanitar-Veterinara din Ungaria a cerut sacrificarea tuturor pasarilor din imediata vecinatate a focarelor de gripa aviara din localitatile Bugac si Kiskunmajsa, in judetul Bacs-Kiskun din sudul tarii, dupa ce s-au descoperit mai multe cazuri de gripa aviara in unele tari din Europa.

gr av euAutoritatea Sanitar-Veterinara din Ungaria a cerut sacrificarea tuturor pasarilor din imediata vecinatate a focarelor de gripa aviara din localitatile Bugac si Kiskunmajsa, in judetul Bacs-Kiskun din sudul tarii, dupa ce s-au descoperit mai multe cazuri de gripa aviara in unele tari din Europa.
Fermierii vor primi compensatii pentru cele cateva mii de pasari care vor fi sacrificate pe o raza de un kilometru de ferma din Kiskunmajsa unde a fost detectat virusul H5N8.

Conform Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), epidemia de gripa aviara a inceput in urma cu doua luni ?i va continua sa ameninte UE pana in primavara anului viitor.

In ultimele saptamani, virusul H5N8 a fost detectat in opt state europene si Israel, iar unele tari au cerut fermierilor sa tina pasarile inchise, pentru a evita extinderea epidemiei.

In majoritatea cazurilor, virusul a fost descoperit la pasarile salbatice, dar Germania, Ungaria si Austria au raportat si cazuri in fermele de rate si curcani, unde toate pasarile au fost taiate.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.



Poti fi interesat si de