Gripa aviara a fost adusa in centrul Europei de pasarile migratoare din Rusia

Gripa aviara a fost adusa in centrul Europei de pasarile migratoare din Rusia


Epidemia de gripa aviara care s-a raspandit in cel putin sase state europene a fost probabil cauzata de pasarile migratoare din Rusia, a declarat Thomas C. Mettenleiter, presedintele Institutului Friedrich-Loeffler, transmite DPA.

aviara pasariEpidemia de gripa aviara care s-a raspandit in cel putin sase state europene a fost probabil cauzata de pasarile migratoare din Rusia, a declarat Thomas C. Mettenleiter, presedintele Institutului Friedrich-Loeffler, transmite DPA.
Virusul H5N8 a fost detectat la jumatatea acestui an la pasarile salbatice din centrul Rusiei, Siberia si Mongolia. Deoarece virusul detectat in Europa Centrala este foarte asemanator cu cel detectat in Rusia, putem spune ca a sosit prin intermediul pasarilor salbatice, a explicat Thomas C. Mettenleiter.

Germania si Elvetia au raportat duminica noi cazuri de gripa aviara. Virusul H5N8 a fost, de asemenea, descoperit in Austria, Ungaria, Polonia, Olanda, Danemarca si Croatia.

Aceasta tulpina a virusului gripei aviare, care nu a fost niciodata depistata la om, s-a raspandit in statele din vestul Africii, inclusiv Camerun, Niger si Togo, in ultimii doi ani. Pasarile salbatice sunt considerate sursa actualelor cazuri de gripa aviara. Apropiatul sezon al Craciunului este unul vital pentru vanzarile de pasari in Europa.

Recent, Autoritatea sanitar-veterinara din Ungaria (NEBIH) a anuntat ca a identificat un caz de infectie cu virusul H5N8 la o ferma de curcani din judetul Bekes, sud-estul Ungariei, in apropiere de granita cu Romania.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.



Poti fi interesat si de