Reducerea TVA la 20%, asumata de toti producatorii din ARC

Reducerea TVA la 20%, asumata de toti producatorii din ARC


Asociatia Romana a Carnii (ARC) a emis un comunicat prin care precizeaza ca in sectorul de preparate din carne, toti producatorii din ARC au operat reduceri semnificative de pret, de multe ori cu un procent mai mare decat ar fi rezultat matematic din scaderea TVA.

porci transatiAsociatia Romana a Carnii (ARC) a emis un comunicat prin care precizeaza ca in sectorul de preparate din carne, toti producatorii din ARC au operat reduceri semnificative de pret, de multe ori cu un procent mai mare decat ar fi rezultat matematic din scaderea TVA.

Scaderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, operata la 1 ianuarie 2016, a adus din nou in atentia opiniei publice chestiunea reducerii preturilor. Unele aprecieri preluate de mass-media sustin ca preturile nu ar fi scazut, ba dimpotriva. Se vehiculeaza ca in cazul produselor alimentare, preturile au revenit chiar la nivelul celor dinainte de 1 iunie 2015, cand a existat o reducere semnificativa de TVA in sectorul alimentar, de la 24% la 9%.

In aceste conditii, consideram ca este nedrept sa punem sub semnul intrebarii iniatiativele pozitive pentru consumator, dar si pentru finantele publice ale producatorilor de preparate din carne din Romania. Pana la urma, fiecare cetatean poate verifica singur cat platea pentru aceleasi preparate din carne inainte de 1 iunie 2015 si cat plateste acum. Diferenta este reala, semnificativa si se regaseste in buzunarul fiecarui consumator, mentioneaza presedintele ARC, Radu Timis.

Mai mult, incepand cu luna ianuarie 2016, preturile au continuat tendinta de scadere, pentru ca o serie de cheltuieli care intrau in costurile de productie ale preparatelor din carne si care inca erau taxate cu 24% TVA, au scazut la randul lor. Aceasta referire este la preturile de livrare in retail sau la cele de desfacere prin magazinele proprii.

Suntem constienti ca pentru inca multi romani, din pacate, pretul alimentelor este inca mare in comparatie cu veniturile. Tocmai de aceea sustinem ca reducerea fiscalitatii, dublata de intensificarea activitatii de control, vor conduce la cresterea prosperitatii romanilor in doua feluri: prin reduceri de pret la raft si prin venituri bugetare crescute, rezultate din scaderea evaziunii fiscale, venituri ce ii pot ajuta pe cei mai saraci dintre concetatenii nostri, a adaugat Radu Timis.



Poti fi interesat si de