Vanzarile de produse din carne de porc inregistreaza o crestere cu peste 10% in aceasta perioada

Vanzarile de produse din carne de porc inregistreaza o crestere cu peste 10% in aceasta perioada


Vanzarile de produse din carne de porc inregistreaza in aceasta perioada o crestere medie de 10-13%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa preturile sunt cu circa 15 procente mai mici, din cauza variatiilor inregistrate la pretul carnii de porc pe piata europeana, a declarat pentru AGERPRES Vladimir Manastireanu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

prod carne porcVanzarile de produse din carne de porc inregistreaza in aceasta perioada o crestere medie de 10-13%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa preturile sunt cu circa 15 procente mai mici, din cauza variatiilor inregistrate la pretul carnii de porc pe piata europeana, a declarat pentru AGERPRES Vladimir Manastireanu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

"Comparativ cu anul 2014, cand s-a inregistrat un varf in luna iulie de 6,39 lei/kg la carnea de porc in viu, in luna octombrie 2015 pretul a scazut la 5,28 lei/kg in viu, respectiv cu circa 17,4%. Acesta este influentat de variatiile pretului pe piata europeana din cauza embargoului impus de Rusia si datorita instituirii depozitarii private din luna martie (4,56 lei/kg) pana in luna mai (4,98 lei/kg), perioada in care s-au retras cantitati mari de carne de porc de pe piata. Referitor la volumul vanzarilor de preparate din carne, avem o crestere medie intre 10 - 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut la preparatele din carne. Noi putem face evaluari doar la nivelul supermarketurilor nu si pe comertul din targuri, specific acestei perioade a anului", a explicat Manastireanu.

Potrivit datelor ARC, in supermarketuri, pretul la raft pentru specialitatile din carne de porc (pulpa, file) variaza intre 13,8 lei/kg si 15,5 lei/kg. In ceea ce priveste carcasa de porc, pretul a inregistrat o "cadere" cu 22,5% fata de 2014, de la 7,5 - 8 lei/kg, la 6 - 6,2 lei/kg in prezent, iar la carnea de porc de lucru (CPL), respectiv cea folosita in fabrici pentru preparatele din carne, s-a redus cu 13,4% de la 7,54 lei/kg (pret mediu CPL) in 2014 la 6,53 lei/kg (pret mediu CPL) in 2015. Si jambonul s-a ieftinit cu 14% fata de anul trecut, de la 8,71 lei/kg la 7,48 lei/kg.

Pentru a satisface toate gusturile, procesatorii romani se orienteaza in aceasta perioada catre produsele traditionale dincarne de porc preferate de romani, precum toba, caltabos, jambon sau carnati, si aprovizioneaza piata cu astfel de produse. Consumul mediu de produse din carne de porc pe piata autohtona inregistreaza o crestere fata de anii trecuti, ajungand la 33 de kilograme pe locuitor intr-un an, insa ramane cu 15-20% mai mic decat media din Uniunea Europeana.



Poti fi interesat si de